Ponedeljak, 05.11.2001.

18:00

SKUPSTINA SRBIJE O ZAKONU O PRAVOSUDJU

Izvor: B92

Default images
Skupstina Srbije u ponedeljak je usvojila Zakon o uredjenju sudova, kojim se menjaju nadleznosti sudova i obrazuju Apelacioni sud i Upravni sud. To je jedan od 5 zakona iz oblasti pravosudja koje je predlozio sef Poslanicke grupe Demokratske stranke Srbije Dejan Mihajlov, a njihovo usvajanje je podrzala i Vlada. Apelacioni sud ce biti posrednik izmedju okruznih sudova i Vrhovnog suda Srbije i imace "zalbene nadleznosti u krivicnoj i gradjanskoj materiji". Taj sud imace i funkciju da ujednaci sudsku praksu u krivicnim i gradjanskim stvarima.

Upravni sud ce preuzeti prvostepenu nadleznost Vrhovnog suda Srbije u upravnim sporovima, tako da ce Vrhovni sud Srbije odlucivati samo o vanrednim pravnim sredstvima i zalbama na odluke Upravnog suda. Ovim zakonom je prosirena prvostepena nadleznost okruznih sudova i smanjena prvostepena nadleznost opstinskih sudova. Opstinski sudovi ostaju iskljucivo prvostepeni, a okruzni sudovi i prvostepeni i zalbeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: