Utorak, 03.09.2002.

16:01

Evropa predlaze plan u tri faze o resavanju krize

Izvor: Beta

Default images

Evropska unija je, uz ocekivanje da ce za to dobiti podrsku SAD, odlucila da stavi u pogon plan u tri faze za resenje krize na Bliskom istoku. Vrhunac plana bi bilo uspostavljanje palestinske drzave u cvrstim granicama, uz jemstvo Izraelu da ce njegova teritorija i stanovnistvo biti bezbedni od teroristickog nasilja, a granice priznate i od arapskih suseda.

Takozvani "danski predlog" za Bliski istok usaglasen je na upravo okoncenom zasedanju sefova diplomatija EU, u Elsinoru, u Danskoj, rekli su zvanicnici EU agenciji Beta.

Pitanja Iraka i MKS su, isto tako, preovladavala zasedanjem u Elsinoru, i clanice EU su dosle do zajednickog, bitnog stava da se mora ocuvati postojeci medjunarodni poredak i mehanizam UN za resavanje sporova i kriza.

Evropska unija predlaze SAD, Rusiji i UN, kao kljucnim ciniocima, da se najpre izdejstvuje "institucionalna reforma Palestinske vlasti". Sto znaci da se prevashodno izborima da "novi legitimitet" toj vlasti i, uz pomoc Evrope i SAD, palestinska uprava strucno i tehnicki osposobi da zaista "vlada" - obezbedjuje zakon i red u palestinskim autonomnim prostorima. Tu je rec i o nuznosti da sama palestinska vlast bude u stanju da u svojim redovima i teritoriji spreci ekstremiste i teroriste, narocito one koji ne odustaju od "samoubilackih" napada na izraelske civile.

Obnova palestinske uprave bi podrazumevala i veci nadzor nad tim kako se koristi medjunarodna pomoc Palestincima, kao i suzbijanje jako prosirene korupcije, tako da vlast u Gazi postane prihvatljiv i pouzdan partner koji ce biti u stanju da sprovede dogovore s Izraelom i svetskim ciniocima.

To je preduslov da se onda pokrenu neposredni palestinsko-izraelski pregovori o kljucnim problemima: prestonici (dakle i eventualnoj podeli Jerusalima), palestinskim izbeglicama (ciji masovni povratak na svoje teritorije odbija Izrael), mehanizmu bezbednosti i jedne i druge drzave, izraelskim naseljima na okupiranim palestinskim teritorijama, itd. Vec 2003. godine bi se, prema ovom evropskom planu, uspostavile "prelazne granice palestinske drzave". Pod uslovom da palestinsko-izraelski pregovori daju opipljiv, zeljeni ishod, u sprovodjenje plana bi se tad neposredno ukljucili Evropske unija, SAD, Rusija i UN (uz verovatne rezolucije Saveta bezbednosti UN), sa ciljem da se utanaci konacni sporazum i da Palestinska drzava 2005. dobije trajne granice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: