Ponedeljak, 02.09.2002.

19:56

Jakic ocekuje da SRJ do kraja septembra bude primljena u SE

Izvor: B92

Default images

Do prve rasprave o prijemu Jugoslavije u Savet Evrope trebalo bi da dodje na samitu ove organizacije 9. septembra. Zvanicnik Parlamentarne skupstine Saveta Evrope Roman Jakic, tokom danasnjeg boravka u Podgorici, izrazio je ocekivanje da ce doci do pozitivnog ishoda, prenosi dopisnik Radija B92 Srdjan Jankovic. Savet Evrope raspravljace o problemima oko pisanja teksta Ustavne povlje na redovnom samitu 9. septembra u Parizu, saopstio je predsednik politickog odbora Saveta Evrope Roman Jakic tokom posete Crnoj Gori. On je na sastanku sa predsednicom Skupstine Crne Gore Vesnom Perovic rekao da ocekuje da ce Jugoslavija biti primljena u Savet Evrope do kraja septembra. U tom smislu je koncipirana njegova poseta Crnoj Gori, kako bi u svojstvu predsednika Politickog odbora izvestio o konkretnim problemima koji postoje u Crnoj Gori i Srbiji. Perovic je istakla da je rad Ustavne komisije tekao veoma lose, te da se ne zna kada ce Ustavna povelja biti doneta, kaze se u saopstenju iz Kabineta predsednika Parlamenta.

Roman Jakic upoznao je crnogorskog predsednika Mila Djukanovica sa dosadasnjim i planiranim aktivnostima oko prijema SRJ u Savet Evrope. Djukanovic je naglasio da je interes Crne Gore da sto pre bude ukljucena u evropske i evroatlantske strukture, a samim tim i u SE. Predsednik Crne Gore izneo je dilemu da li je celishodno da Crna Gora i Srbija ostvare taj zajednicki cilj preko SRJ ili preko drzavne zajednice konstituisane Beogradskim sporazumom, dodajuci da Crna Gora u svakom slucaju nece biti opstruirajuci faktor u tom procesu, kaze se u saopstenju. Sa Romanom Jakicem o aktuelnoj politickoj situaciji u Crnoj Gori razgovarao je i predsednik odbora za medjunarodne odnose Skupstine Crne Gore Svetozar Marovic. Sagovornici su izrazili ocekivanja da ce se blagovremeno izraditi Ustavna povelja sto je bitan preduslov za pocetak procedure prijema u punopravno clanstvo u SE. U razgovoru je ukazano da je potrebno da se u taj proces ravnopravno ukljuci Crna Gora koja od aprila prosle godine ima status specijalnog gosta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: