U ATINI "ALBANCI KAO MANJINA I VECINA"

Izvor: B92

Subota, 02.12.2000.

20:49

Default images
Predsednik Demokratske partije Kosova Hasim Taci izjavio je u petak da je protiv neposrednog dijaloga o buducnosti Kosova izmedju jugoslovenskih vlasti i lidera Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove. "Nikakav predstavnik Kosova, ukljucujuci Rugovu, ne moze sam da odlucuje" o buducnosti Kosova, rekao je Taci na konferenciji za novinare posle prvog dana skupa "Albanci kao manjina i vecina" na Balkanu. Taci je rekao da "dijalog s Beogradom moze da pocne samo uz medjunarodno posredovanje" i da "Kosovo treba da bude predstavljeno svojim institucijama i onima koji su deo njih". "Kada bude postojalo takvo posredovanje, bicemo spremni da pregovaramo o mirnom razdvajanju Srbije i Kosova", rekao je Taci. On je konstatovao da je stanje na Kosovu pogorsano nedavnim incidentima i dodao da se "nada da ce pocinioci biti nadjeni i izvedeni pred sud". Taci je jos ocenio da "i Beograd mora shvatiti kakvo je tamo stanje" i dodao da je situacija u Presevu, Bujanovcu i Medvedji ista, uprkos promenama u Beogradu. "Mi smo apelovali na sve strane da obustave nasilne i oruzane sukobe i i dalje cemo se angazovati tragajuci za mirnim resenjem", zakljucio je Taci.

Predsednik Srpskog nacionalnog veca Kosova i Metohije, vladika Artemije, izjavio je da su se ucesnici skupa "uglavnom usaglasili" da "nije moguce doci do pravednog i trajnog resenja dok traju ubistva i kidnapovanje lica iz srpske zajednice na Kosovu i drugih nealbanskih zajednica". Do resenja nije moguce doci bez potpunog sprovodjenja rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i povratka prognanih njihovim kucama, upozorio je on. Vladika Artemije je rekao da smatra da su se ucesnici saglasili da ce obavljena promena vlasti u Beogradu i demokratizacija doprineti "brzem i pravednijem resavanju" problema Kosova.

Predstavnik organizatora skupa, "Projekta za medjuetnicke odnose" iz Prinstona Alen Kasof rekao je da je tokom "zustre debate" o "Albancima kao vecini na Kosovu" "postignuta gotovo opsta saglasnost" o vaznosti demokratizacije i "zastiti manjina" na Kosovu pod cime podrazumeva nealbansko stanovnistvo.

Na konferenciji »Albanci kao vecina i manjina u zemljama Balkana« su u subotu ucestvovali i potpredsednik Veca republika jugoslovenske skupstine Zarko Korac, savezni ministar unutrasnjih poslova Zoran Zivkovic, predstavnici Srba sa Kosova Momcilo Trajkovic, Vladika Artemije i Oliver Ivanovic. »Albanski teroristi nisu dobili podrsku za ono sto rade na jugu Srbije ni od jednog ucesnika skupa«, kaze za B92 Zoran Zivkovic. "Ja sam ponovio nas jasan stav o situaciji u Presevskoj dolini i o tome da cemo mi traziti miran nacin za resenje te situacije, ali da necemo dopustiti da ovakva situacija dugo ostane. S druge strane, niko na tom skupu, cak ni kosovski Albanci i njihovi lideri, nisu dali podrsku onome sto je bila namera te grupe terorista, tako da i sa te strane imamo potpuno jedinstven stav o tome da je sadasnje stanje na tom prostoru izazvano upadom terorista neodrzivo", rekao je Zivkovic za B92. Albanski lideri iskoristili su konferenciju u Atini da iznesu plan za stvaranje nezavisnog Kosova. Medjutim, naisli su na jednoglasno odbijanje, rekao je jedan od predstavnika Srba sa Kosova, Momcilo Trajkovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: