Utorak, 16.01.2001.

15:50

POPOVIC I COVIC O SUDJENJU MILOSEVICU

Izvor: B92

Default images
Potpredsednik DSS, Aleksandar Popovic, izjavio je za »Borbu« da bivsi predsednik Slobodan Milosevic nece biti izrucen Haskom tribunalu, kao niti jedan jugoslovenki drzavljanin. »Milosevic je jugoslovenski drzavljanin, a to znaci da ni on nece biti izrucen Haskom sudu«, rekao je Popovic. U izjavi za B92 potpredsednik DSS istice da je ovakav stav iskljucivo stranacki i da se ne odnosi na vise instance. Povodom odbijanja Vojisava Kostunice da se sretne sa glavnim tuziocem Haskog suda Karlom del Ponte, Popovic je rekao da jugoslovenski predsednik ima zaista malo vremena i da je za saradnju sa Haskim tribunalom zaduzeno ministarstvo pravde. "Poznat je stav DSS-a da je svima koji su krsili zakon, bilo domace zakone u vezi kriminala i korupcije, ili medjunarodne konvecnije, onih koje se ticu eventualnih ratnih zlocina i ako su jugoslovenski drzavljani da im treba suditi u SRJ i da jugoslovensko pravosudje treba biti otvoreno prema eventualnim podacima i dokumentima koja se ticu krsenja kako naseg, tako i medjunarodnog prava", rekao je Popovic za B92.

Reagujuci na odluku predsednika Kostunice da se ne sastane sa Karlom del Ponte, potpredsednik vlade Srbije, Nebojsa Covic, rekao je u utorak na konferenciji za novinare da je kontakt sa Haskim tribunalom neophodan: "Medjunarodni sud u Hagu je nasa drzavna obaveza. Kako je nastalo da to bude nasa drzavna obaveza? Tako sto je Slobodan Milosevic potpisao Dejtonski sporazum i time preuzeo obavezu za ovu drzavu. Ja mislim da, ukoliko u radu Haskog tribunala ima odredjenih propusta i odredjenih problema, to je jos jedan razlog vise da se sa visokim predstavnicima Haskog tribunala susretnemo i razjasnimo i zajednicki ispravimo te probleme. Sa Haskim tribunalom se sigurno mora i moze dogovoriti gde ce biti evidentno sudjeno Slobodanu Milosevicu. Postoji samo jedan slucaj koji Slobodana Milosevica ne odvodi u sud, samo jedan - a da li ce mu prvo biti sudjeno ovde ili u Hagu, to je opet razgovor sa Haskim tribunalom", kaze Covic, prenosi B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: