SPECIJALCI USPOSTAVILI RED U KPZ U NISU

Izvor: B92

Petak, 01.12.2000.

20:53

Default images
Pripadnici specijalne policije MUP-a Srbije usli su rano ujutru u petak u zatvoreni deo Kazneno-popravnog zavoda u Nisu, kako bi izolovali najradikalnije zatvorenike koji minulih nedelja nisu dozvoljavali uspostavljanje normalnog rezima rada zatvora. Policija je kako javljaju izvori sa terena tom prilikom koristila i gumene metke. Iz Nisa se javlja Zika Stojanovic.

"Uspostavljena je puna kontrola i zavedan maksimalni red bez prolivanja i jedne kapi krvi", izjavio je niskoj TV5 Dragan Subasic koministar pravde u Vladi Srbije. Akcija policije naisla je na veliko odobravanje strazara tako i najveceg broja zatvorenika. Naime grupa od 50 do 60 najmilitantnijih zatvorenika u zatvoru je fizicki zlostavljala ostale zatvorenike, ponasala se anarhicno i otvoreno pretila strazarima. Situacija je kulminirala kada je u cetvrtak pobegao Marijan Arsovica iz Cacka koji je zbog ubistva izdrzavao dvanaestogodisnju robiju, a za njim je raspisana poternica. Prilkom preskakanja zatvorskog zida Arsovic je bio primecen od strane zatvorske sluzbe - otvorena je vatra iz dugih cevi, ali je on ipak uspeo da pobegne. "Celu akciju on je mogao da organizuje mobilnim telefonom buduci da zatvorenici to poseduju", kaze jedan od niskih strazara. Posle akcije policije i izolovanja vise desetina zatvorenika u poseban objekat sluzba obezbedjenja uspostavila je punu kontrolu u niskom zatvoru. Grupa agresivnih zatvorenika navela je kao opravdanje za svoje postupke - da su kaznjavali one koji su saradjivali sa snagama bezbednosti tokom pobune pocetkom novembra. Jedan od ministara pravde Srbije Dragan Subasic najavio je da ce u subotu posetiti zatvor u Nisu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: