Četvrtak, 11.01.2001.

17:38

UTVRDJEN PREDLOG ZAKONA O AMNESTIJI

Izvor: B92

Default images
Jugoslovenska vlada utvrdila je u cetvrtak Predlog zakona o amnestiji, koji ce se odnositi na vise vrsta krivicnih dela. Kako prenosi Radio B92, ministar pravde Momcilo Grubac naveo je da ce predlogom ovog Zakona, treceg po redu koji se u poslednjih deset godina donosi u Jugoslaviji, biti obuhvacena krivicna dela prema Vojsci Jugoslavije, kao i za neka krivicna dela koja su izvrsena protiv Ustavnog uredjenja SRJ. "Medju ovim krivicnim delima, nije se naslo delo terorizma. Jedan broj nasih gradjana albanske narodnosti bio je optuzen, i protiv njih su pokrenuti krivicni postupci upravo za ovo krivicno delo. U grupi tih predmeta postoji znacajan broj slucajeva u kojima se vec povrsnim preglednom moze ustanoviti da postupci nisu korektno vodjeni", rekao je Grubac.

On je najavio da ce zajedno sa jugoslovenski premijerom posetiti vrsioca duznosti predsednika Vrhovnog suda Srbije kako bi ga upozorili da zalbe, koje su ulagane protiv tih presuda nisu blagovremeno uzete u razmatranje. Zatvorenici na koje se amnestija odnosi, moci ce da racunaju da ce im ukupna kazna zatvora ovim predlogom zakona biti umanjena za cetvrtinu, rekao je Grubac. Prema njegovim recima, najmanje 33 ili 34 hiljada lica ce uzivati amnetstiju za pojedina krivicna dela. "Samo za krivicno delo neodazivanja pozivu na mobilizaciju optuzeno je, ili je u postupku, ili je osudjeno 24 hiljada lica. To je, uglavnom, omladina koja se nalazi u inostranstvu, i ti nasi gradjani mocice da se vrate u zemlju", zakljucio je Grubac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: