Nedelja, 14.01.2001.

12:14

PATRIJARH NA DOCEKU PRAVOSLAVNE NOVE GODINE U PODGORICI

Izvor: B92

Default images
Po veoma hladnom vremenu vise hiljada gradjana Podgorice i okoline docekalo je u subotu na glavnom gradskom trgu pravoslavnu Novu godinu, javlja dopisnik Radija B 92. U svecanom programu koji je trajao do kasno u noc ucestvovali su estradni umetnici, pesnici, guslari, trubaci, a kao sto je bilo najavljeno, prisutnima se obratio i Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle, u pratnji mitropolita crnogorsko - primorskog Amfilohija. Patrijarh je blagoslovio skup recima " Neka je Bozji blagoslov svim ljudima dobre volje, Bog vas blagoslovio i svako dobro darovao". SRNA prenosi da je, cestitajuci pocetak trece hiljadugodisnjice od rodjenja Hrista, patrijarh Pavle pozeleo okupljenima i svim ljudima dobre volje svako istinsko dobro - mir, zdravlje i spasenje. On je porucio da treba "da cuvamo svetu veru pravoslavnu, jedinstvo, slogu bratsku ljubav, pa ce onda i Bog i njegovi sveti biti uvek s nama".

Kako javlja Radio B 92, koncertu su prisustvovali, od crnogorskih vlasti nepriznati, premijer Savezne Republike Jugoslavije Zoran Zizic, vodeci ljudi Socijalisticke narodne partije MomirBulatovic, Pedja Bulatovic i Srdja Bozovic, kao i savezni ministri iz te najjace opozicione partije u Crnoj Gori. Za razliku od prethodne godine, skupu se nije obratio nijedan od prisutnih politicara. Sam trg, kao i okolne drzavne institucije obezbedjivao je veliki broj pripadnika Ministarstva unutrasjih poslova. Osim tradicionalnog bacanja petardi i pucanja u vazduh iz raznih vrsta licnog naoruzanja, kao i povremenih detonacija dinamita u predgradjima, incidenata nije bilo.

Tacno u ponoc, jedan od voditelja programa pozeleo je gradjanima u ime SNP -a srecnu "srpsku Novu godinu", a potom je otpevana i pesma "Igrale se delije". Novogodisnji program je direktno prenosila samo jedna privatna televizija u Podgorici, dok drzavni mediji dogadjaju nisu posvetili paznju.

Patrijarh Pavle je ponocnu liturgiju sluzio nedaleko od Trga, u Crkvi Svetog Djordja. On je blagoslovio prisutne, pozelevsi im srecnu Novu godinu i ulazak u novi vek, javlja Radio B 92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: