NAGRADE FESTIVALA AUTORSKOG FILMA

Izvor: B92

Četvrtak, 30.11.2000.

23:27

Default images
Ziri sedmog Medjunarodnog festivala autorskog filma "Pogled u svet" u sastavu Dusan Makavejev, Dejan Dukovski i Milan Vlajcic, jednoglasno je dodelio, ravnopravno, nagradu "Aleksandar Sasa Petrovic" filmovima "O zenama i magiji" Kloda Milera i "Zemlja istine, ljubavi i slobode" Milutina Petrovica. U obrazlozenju zirija kaze se da se film Kloda Milera odlikuje "fascinantnom vestinom da se, u malom prostoru, pitanja ljudske normalnosti razresavaju na neocekivane nacine", a film Milutina Petrovica je nagradu dobio "zbog dovitljivosti autorskih resenja i posedovanja lekovite funkcije". Na pitanje da li su slucajno nagradu dobila dva filma koja se odvijaju u ludnici, Makavejev je za Radio B92 rekao da "to nije primeceno odmah". "Mislim da smo se identifikovali sa situacijom i da je to opste stanje ove nacije i ovog grada. Mi vec godinama zivimo u jednom pomaknutom svetu koji je toliko puta pomaknut da smo se sada nasli u situaciji, kao i B92 koji je vise puta tako 'mican', kao u luna-parku, gde ne znamo gde je jug, a gde sever. Ti filmovi su imali ovakav jedan fin pomak", rekao je Makavejev.

O svom debitantskom filmu, koji je vec osvojio nagradu na Manhajmskom festivalu, Milutin Petrovic je rekao da je njegov film "proizvod nekoliko poslednjih meseci rezima Slobodana Milosevica". "To vam je kao da neki grafit Otpora dobije nagradu za dizajn, zato sto je ovaj film nastao kao neki ilegalni grafit. Ja sam potpuno sokiran jer je ovaj film dosao do toga da s gleda kao normalan film i dobija nagrade", rekao je Petrovic.

Festival su u cetvrtak uvece u Domu Sindikata zatvorili gosti Sofi Marso i Andrej Zulavski i njihov film "Vernost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: