NAPETO I DALJE OKO BUJANOVCA

Izvor: B92

Nedelja, 26.11.2000.

23:58

Default images
U okolini Bujanovca je mirno, ali kako javlja specijalni izvestac Radija B92, napetost u kriznom regionu raste, jer istice rok koji je republicki MUP dao naoruzanim Albancima da se povuku sa borbenih polozaja udaljenih nekoliko kilometara od gradskog jezgra Bujanovca. U selima Lucane i Trnovac u zapadnoj zaledjini Bujanovca prema istoku Kosova i bazama naoruzanih Albanaca u nedelju je bilo uocljivije znacajnije prisustvo teskog naoruzanja. Ultimatum Vlade Srbije naoruzanim Albancima, koji se predstavljaju kao OVPBM, upucen preko medjunarodnih vojnih snaga na Kosovu istice u ponedeljak u 19 casova. Drzavne snage bezbednosti vrse pripreme za moguce dejstvo nezavisno od toga da li ce ultimatum vlasti u Beogradu biti ispostovan ili ne. Sa prve borbene linije drzavnih snaga bezbednosti u selu Lucane jasno se vide rovovi pripadnika OVPBM na brdima oko Bujanovca. Objasnjavajuci za B92 borbeni raspored albanskih separatista, jedan od policajaca je rekao: "Oni se nalaze na nekih 400 - 500 m od nasih polozaja. Ovo je lokalni put, makadam, koji ide od sela Lucane prema selu Dobrosin. Iza krivine puta ima jedna utvrdjena pozicija, onda u sumici ima utvrdjenja koje je pravila vojska za vreme NATO-agresije, oni su sada to iskoristili, usli u te zaklone i gore na horizontu. Ako sada neko snima, moze da ih vidi - tacno na brdu". Saobracaj regionalnim putem Bujanovac-Gnjilane je u prekidu vec danima, niko se ne usudjuje da njime krene. Novinarska ekipa beogradskog nedeljnika "Vreme" u nedelju je zalutala i krenula tim putem stigavsi do Konculja. Po povratku u Lucane novinar Dejan Anastasijevic je ispricao: "Mi nismo shvatili da je poslednji kontrolni punkt ovde na izlazu iz Lucana, pa smo produzili prema Konculju. Shvatili smo da smo pogresili kad smo stigli do Konculja, kad smo videli tablu na nekoj automehanicarskoj radnji na kojoj pise Konculj i onda smo okrenuli kola i vratili se. Nista usput nismo videli. Selo Konculj izgleda potpuno napusteno, nismo videli nikoga, ali smo primetili da neko gleda nas, jer smo zapazili odsjaje od durbina ili snajpera ili sta je vec bilo i onda smo shvatili od policajaca koju smo glupost napravili i da smo mogli lako da poginemo". Rastu tenzija u kriznom podrucju oko Bujanovca doprinosi i zahtev Srba u ovom gradu da im vlast podeli oruzje.

Zitelji Bujanovca su organizovali straze da bi se zastitili od eventualnih napada albanskih ekstremista. Prema svedocenju ocevidaca, zene i deca Albanaca iz Bujanovca odlaze prema granici s Makedonijom. U Bujanovcu navode da je u subotu i poslednji Srbin napustio selo Lucani, javlja Fonet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: