FERERO VALDNER: "KOSTUNICI TREBA DATI DA DODJE DO DAHA“

Izvor: B92

Nedelja, 26.11.2000.

21:26

Default images
Predsedavajuca OEBS-a, austrijski sef diplomatije, Benita Ferero Valdner ocenila je u nedelju u Becu da novoj jugoslovenskoj vlasti i predsedniku Vojislavu Kostunici ne treba postavljati previse pitanja pre odrzavanja Republickih izbora zakazanih za 23. decembar. Kako javlja dopisnik Radija B92 iz Beca, na Konferenciji za stampu povodom otvaranja 8. Ministarske konferencije OEBS-a u Becu u ponedeljak 27. novembra, ona je takodje najavila i skoro otvaranje kancelarije OEBS-a u Beogradu. Ferero Valdner je takodje ocenila da su predstojeci Republicki izbori, kako je rekla, "kljucni momenat“ za Srbiju i izrazila zadovoljstvo time sto ce OEBS biti u prilici da nadgleda njihov tok i, kako je rekla, spreci kradju glasova.

Austrijski sef diplomatije takodje je podvukla da ce nova jugosovenska vlast, nakon ovih izbora, morati da se suoci sa mnogim otvorenim pitanjima, poput onoga o izrucenju bivseg jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica Haskom Tribunalu. „Ipak, Kostunici treba dati vremena da dodje do daha,“ ocenila je Ferero Valdner i dodala da je nova jugoslovenske vlast „za veoma kratko vreme uradila veoma mnogo.“

Pitanje saradnje sa haskim Tribunalom u ekskluzivnoj izjavi za B92 i agenciju Beta prokomentarisao je i Ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije, Goran Svilanovic, koji je u nedelju kasno popodne doputovao u Bec. “U Becu je u toku rad ekspertskih grupa koje usaglasavaju stavove oko teksta zavrsne Deklaracije 8. Ministarske konferencije OEBS-a, koju bi sefovi diplomatija 55 zemalja-clanica trebalo da usvoje u utorak,” objasnio je Svilanovic. "Dokument koji se sad usaglasava sadrzi jednu tacku koja ima jednu recenicu u ovom trenutku - ne znam da li ce se nesto menjati - i koja je sasvim jasno definisana: da se ocekuje puna saradnja sa Haskim Tribunalom od svih zemalja. Ni vise ni manje u odnosu na ono na sta nas obavezuje Dejtonski sporazum i sto smo mi spremni da ucinimo. Sta sadrzi ovaj dokument konkretno - videcemo", izjavio je Svilanovic.

Sef jugoslovenske diplomatije ocenio je da je 8. MInistarska konferencija OEBSa „velika prilika za SRJ,“ jer je to, kako je rekao, „prvi put da Jugoslavija, nakon 8 godina, ravnopravno ucestvuje u radu ove organizacije na ministarskom nivou.“ „OEBS je za nas znacajan zato sto tu direktno saradjujemo sa svim nasim susedima, sa svim evropskim zemaljama i, sto je posebno vazno, sa Rusijom i SAD-om, koje su takodje clanice,“ ocenio je Ministar Svilanovic. On je takodje podsetio da ce u jednodnevnu posetu Austriji u ponedeljak doputovati i jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica. Predsednik Kostunica obratice se u ponedeljak ujutro sefovima diplomatija zemalja-clanica OEBS-a, a potom svecano potpisati osnovna dokumenata ove organizacije: Helsinsku zavrsnu povelju, Parisku deklaraciju i Istambulski dokument. Jugoslovenski predsednik ce se potom sastati sa austrijskim predsednikom Tomasom Klestilom i kancelarom zemlje-domacina Volfgangom Siselom, a predvidjeno je jos nekoliko bilaterlanih susreta.

Ministar Svilanovic takodje je demantovao navode da ce se predsednik Kostunica ili on sam sastati sa americkim drzavnim sekretarom Medlin Olbrajt. „Nije predvidjen formalni susret sa njom, ali znam da ce na jednom od sastanaka kojima ce prisustvovati (predsednik Kostunica) biti prisutna i ona, pri cemu ce, po rasporedu, prilicno blizu fizicki sedeti. Ali, sastanak nije predvidjen“, rekao je u izjavi za Radio B92 i agenciju Beta sef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: