PRELEVIC: MOGUCI NOVI NAPADI NA POLICIJU U TAMPON ZONI

Izvor: B92

Subota, 25.11.2000.

23:17

Default images
Ministar unutrasnjih poslova vlade Srbije Bozo Prelevic izjavio je da su jedinice MUP-a Srbije i VJ u zoni bezbednosti na podrucju Bujanovca, Preseva i Medvedje spremne da suzbiju eventualne nove napade albanskih ekstremista, ali da se nada da upotreba sile nece biti potrebna. On je u izjavi za Radio B92 rekao da je MUP u neprekidnom kontaktu sa Kforom i da nema govora o tome da sukobe u zoni bezbednosti izazivaju nekakvi gerilci iz podrucja Bujanovca, Preseva i Medvedje. “Iako je situacija u zoni bezbednosti trenutno mirna, MUP ima saznanja o planovima za moguce nove napade”, rekao je Prelevic. Prema njegovim recima, cak su i odredjene kuce u zonama gde zivi albansko stanovnistvo minirane, sto bi "moglo da predstavlja scenario u kome bi albansko stanovnistvo ponovo bilo zrtva".

"Sve je usmereno na to da se, na neki nacin, ovo snazno otvaranje Jugoslavije i predsednika Kostunica opstruira. U svakom slucaju, odluka o upotrebi vojske i policije je na predsednicima vlada, odnosno predsedniku Kostunici. Nase je da u svakom slucaju omogucimo realizaciju takve akcije. Mislim da, prilikom donosenja odluke o toj akciji, pre svega mora da se vodi racuna o glavama nasih policajaca i vojnika, kao i civilnog stanovnistva", rekao je Prelevic.

Prelevic je demantovao tvrdnju Zorana Djindjica da su “nase policijske snage u toj zoni nedovoljne i u pogledu broja ljudi i njihovog naoruzanja”. Prema njegovim recima, "apsolutno nema spora" da MUP raspolaze mogucnostima da "vrlo brzo zauzme zonu bezbednosti", jer za to ima "i snage i ljudstva". Pitanje je, medjutim, "odluke da li i kada to uciniti", rekao je Prelevic. "Razgovori sa Kforom obavljaju se skoro svakog sata. Iz njih se vidi da oni zele da ucestvuju u resavanju tog problema, i mislim da bi to bilo visestruko bolje nego silom odgovoriti na, cini mi se u ovom trenutku, jednu zamku. Mislim da je sila tu da se iskoristi kao poslednje sredstvo, i da se moraju sva druga sredstva iscrpsti, tim pre sto smo cesto bili svedoci kako albanski teroristi to dalje medijski predstavljaju", zakljucio je Prelevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: