Ponedeljak, 25.12.2000.

17:07

IZBORNI ZAKON I NACIONALNE MANJINE

Izvor: B92

Default images
Portparol Centra za slobodne izbore i demokratiju Marko Blagojevic ocenio je da su parlamentarni izbori u Srbiji bili "veoma blizu slobodnih i postenih". Zakon o izboru narodnih poslanika, na osnovu kojeg su sprovedeni izbori, prema Blagojevicevim recima je "manjkav i nedorecen". Republicka izborna komisija bila je prinudjena da tumaci pojedine odredbe zakona, ali u tom tumacenju nije izasla iz okvira zakona. Govoreci o glavnim manjkavostima Blagojevic je istakao da je "na prvom mestu izborni cenzus, izuzetno visoko postavljen na 5 odsto". "Tu je i izostanak pozitivne diskriminacije za stranke nacionalnih manjina, a u uslovima izuzetno visokog cenzusa", dodao je Blagojevic i istakao da "ima jos puno manjkavosti koje, pojedinacno gledano, mozete da ocenite kao sitne, ali kada ih stavite jednu pored druge, onda dobijate jedan veliki problem". "Ukoliko se nadlezni organi ne budu odlucili na promenu zakona, narocitu u onom delu u kom zakon ne pominje mogucnost glasanja nemocnih ljudi, invalida i svih onih koji ne mogu da dodju na biracko mesto i da glasaju, povescemo kampanju koju cemo organizovati zajedno sa organizacijama za zastitu prava invalida i nemocnih lica", rekao je Blagojevic.

U okviru Demokratske opozicije Srbije definisan je prostor za politicko delovanje nacionalnih manjina. "To se pre svega odnosi na Madjare i muslimane koji su zastupljeni u organima vlasti na republickom i saveznom nivou", rekao je sef izbornog staba DOS-a Cedomir Jovanovic. "Videcemo na koji nacin cemo resavati probleme preostalih manjina. Ukoliko one imaju nameru da se ozbiljno politicki angazuju, mislim da ima puno prostora za to", ocenio je Jovanovic. "Dakle, mi smo spremni da u izvrsnim organima vlasti otvorimo prostor za one koji su bili hendikepirani visokim cenzusom. To je nesto sto, naravno, treba promeniti", rekao je Jovanovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: