Petak, 22.12.2000.

16:25

DJUKIC: IZJAVA KABIDJOZUA NAJAVA ODRDJENIH KORAKA

Izvor: B92

Default images
Bivsi jugoslovenski ministar inostranih poslova, clan Foruma za medjunarodne odnose Ilija Djukic, tumaceci izjavu generala Kabidjozua, kaze da je rec o najavi odredjenih koraka. »To se vec vidi i iz predsednickog saopstenja Saveza bezbednosti UN, koje je samo stepenica do nove Rezolucije«, objasnjava Djukic. Najava Kabidjozua govori da je i sam NATO vec zauzeo stav po tom pitanju. »Eventualni ulazak oruzanih snaga Jugoslavije u tampon zonu bi albanske formacije postavile u sendvic i doveo ih u poziciju da brzo odluce o narednim potezima«, smatra Ilija Djukic, prenosi B92. "Ocigledno je da je pravo komande KFOR-a, odnosno NATO, da odluce sami u okviru svojih ingerencija dozvoljavanje primene dejstva oruzanih snaga jugoslovenske ili srpske strane. Takva akcija bi bila posmatrana, pracena, da ne kazem pod kontrolom KFOR-a. Sto se tice menjanja samog Kumanovskog sporazuma, mozda osnovnu ulogu u tome igra cinjenica da KFOR, sa druge strane bezbednosne strane, ima istu vojnu formaciju, onu istu vojsku sa kojom je bio u sukobu na Kosovu. To automatski postavlja pitanje nivoa medjusobnog poverenja. Mislim da, pre nego sto zagazimo dublje u narednu godinu i ne izvrsimo odredjene poteze koji su vezani za reorganizaciju oruzanih snaga SRJ, tesko da mozemo razgovarati o izmeni Kumanovskog sporazuma", kaze Djukic.

Pozivajuci se na pouzdane izvore, clan Foruma za medjunarodne odnose, Ilija Djukic rekao je na brifingu Media centra, da tzv. Oslobodilacka vojska Preseva, Bujanovca i Medvedje broji izmedju 1300 i 1500 vojnika. "Pominju se i manje cifre, 3-400. Mislim da se ova donja cifra ustvari odnosi na Albance sa prostora ove tri opstine, a ostatak na one koji su sa prostora Kosova, medju kojima ima i gradjana Republike Albanije. Radi se o ljudima koji su u ranijem periodu se prikljucili OVK, koji su ocigledno dosli obuceni, uniformisani, sa primenom pesadijske taktike i naoruzanjem koje je na gornjoj granici pesadijskog naoruzanja - sa minobacacima velikih kalibara", kaze Djukic, prenosi B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: