JEDAN DECAK POGINUO OD NAGAZNE MINE KOD BUJANOVCA

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.11.2000.

17:35

Default images
Desetogodisnji Faton Zeciri je poginuo, dok su trogodisnja Arbenija i petogodisnji Eden tesko povredjeni kada je traktor sa prikolicom jutros naleteo na minu na putu izmedju sela Veliko Trnovce i Lopardin unutar kopnene zone bezbednosti kod Bujanovca. Lakse je povredjena njihova majka Huma i jos dvoje maloletne dece. Albanci, koji su se nalazili u traktorskoj prikolici pokusali da se povuku sa podrucja u kojem je bilo sukoba, javlja specijalni izvestac Radija B92 Andrija Igic.

Strah od moguceg krvoprolica uvukao se u sve stanovnike opstine Bujanovca, usled najavljenog odgovora drzavnih snaga bezbednosti na dosadasnje napade naoruzanih grupa Albanaca koji sebe nazivaju Oslobodilackom vojskom Preseva, Bujanovca i Medvedja. Policija i vojska dovlace nove snage i tesko oruzje. Plan je da se polozaji OVPBM nekoliko km udaljenih od Bujanovca pomere i vrate u tampon zonu juznog dela administrativne granice Srbije sa Kosovom.

Ranije istaknuti zahtev da se do 19 h naoruzani Albanci i povuku sa polozaja oko Bujanovca prestao je da vazi. Predstavnici vlasti u Beogradu su na insistiranje medjunarodne zajednice dali sansu razgovorima. To su novinarima nakon razgovora sa predstavnicima policije u Bujanovcu preneli potpredsednik Vlade Srbije Nebojsa Covic i ministar za informacije Biserka Matic Spasojevic. Covic je zajedno sa ministarkom za informacije razgovarao sa predsednikom Partije za demokratsko delovanje koja okuplja Albance na jugu Srbije Rizom Halimijem. Covic je taj susret ocenio kao pozitivan i dodao da su im gledista za resavanje problema slicna. Covic je ocenio znacajnim uticaj Halimija na etnicke Albance i smirivanje tenzija. Iako rokova i utimatuma vise nema, u izvorima bliskim policiji saznaje se da ce drzavne snage bezbednosti povlacenje naoruzanih Albanaca tolerisati do cetvrtka, odnosno do petka. U kriznom regionu Bujanovca nalazi se i nacelnik generalstaba VJ Nebojsa Pavkovic a najavljen je i dolazak predsednika SRJ Vojislava Kostunice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: