STRUCNJACI TRAZE UKIDANJE ZAKONA O INFORMISANJU

Izvor: B92

Petak, 24.11.2000.

13:22

Default images
Predstavnici vise strucnih i nevladinih organizacija zatrazili su u petak na javnoj raspravi pred Saveznim ustavnim sudom ukidanje srpskog Zakona o informisanju. Kako prenosi Beta, vecina podnosioca te inicijative o kojoj Savezni ustavni sud raspravlja posle skoro dve godine zatrazilo je ukidanje zakona u celini, uz ocenu da su posledice primene tog zakona katastrofalne po slobodu informisanja, polozaj medija, pa cak i zivote novinara. Predstavnici preduzeca "DT pres", Nezavisnog udruzenja novinara Srbije, Jugoslovenskog komiteta pravnika za ljudska prava, Advokatske komore Vojvodine i Fonda za razvoj demokratije zatrazili su i da Savezni ustavni sud odredi nadoknadu stete medijima, koji su kaznjeni po Zakonu o informisanju. Odluka suda o tim zahtevima bice saopstena naknadno.

Od usvajanja Zakona o informisanju u oktobru 1998. godine, bilo je 67 postupaka protiv uglavnom nezavisnih medija i u tim prekrsajnim postupcima izrecene su kazne u ukupnom iznosu od 30,6 miliona dinara, sto valorizovano iznosi 2,5 miliona maraka bez kamate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: