VLADA SRBIJE ZAHTEVA POTPUNO SPROVODJENJE REZOLUCIJE 1244

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2000.

19:39

Default images
Vlada Republike Srbije zatrazila je u cetvrtak od Vlade SR Jugoslavije da preduzme "sve raspolozive mere iz svoje nadleznosti da se zaustavi nasilje na Kosmetu i da se obezbedi potpuno sprovodjenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojno-tehnickog sporazuma iz Kumanova". "Vlada Srbije insistira na zaustavljanju nasilja i iznalazenju politickog i demokratskog resenja problema na Kosovu i Metohiji, koje se mora postici u sto kracem roku", navodi se u saopstenju republicke Vlade. Osudjujuci napade albanskih terorista na podrucju opstina Bujanovac, Presevo i Medvedja i napad na Jugoslovenski komitet za saradnju sa Misijom UN u Pristini, u kojima je pet ljudi izgubilo zivot i vise lica ranjeno, Vlada je istakla da su ovi zlocini ucinjeni pod okriljem snaga KFOR-a. "Poslednji napadi albanskih terorista jos jednom jasno pokazuju da KFOR i UNMIK ne vrse ulogu koju im je poverio Savet bezbednosti. Ovi zlocini su, nazalost, nepobitan dokaz da se nastavlja delovanje albanskih terorista i da oni nisu razoruzani", navodi se u saopstenju. Vlada Srbije istice da su od dolaska snaga KFOR-a na podrucje Kosova i Metohije, od juna 1999. do novembra 2000. godine, albanski teroristi izvrsili ukupno 5.259 napada, od kojih 5.193 na gradjane, i to 4.852 napada na Srbe i Crnogorce, 117 na Albance i 224 napada na pripadnike ostalih nacionalnosti. "U tim napadima albanski teroristi ubili su 1 055 lica, od kojih su 1 028 civili. Istovremeno su ranili 1 045 lica i oteli 1 022 lica" - navodi se u tekstu. U saopstenju se posebno ukazuje na odgovornost specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Bernara Kusnera za tragicno stanje u autonomnoj pokrajini Kosovu i Metohiji, koji je direktno zaduzen za sprovodjenje Rezolucije.

Kako su novinarima posle sednice rekli premijer Milomir Minic i potpredsednici Nebojsa Covic i Spasoje Krunic, Vlada je odbila bilo kakvu mogucnost odvajanja Vojvodine i televizije Novi Sad, koja je u sastavu Radio-televizije Srbije. Kako javlja SRNA, Vlada Srbije je odlucila da plate prosvetnih radnika u osnovnom i srednjem obrazovanju budu povecane za 80 procenata, a donete su uredbe o subvencioniranju proizvodnje mleka sa 5,5 dinara po litru. Pekarama ce se iz robnih rezervi mesecno davati 29 000 tona brasna, a dizel gorivo ce im se prodavati po 16 dinara kako bi cena hleba bila sest i osam dinara. Istaknuto je da su se potpuno stekli uslovi da cene vise ne divljaju, a oni koji ih budu podizali, rade u funkciji bivseg rezima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: