JUSKAVICIUS: JUGOSLAVIJA LAKO MOZE POSTATI CLAN UNESKO

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2000.

15:38

Default images
Pomocnik direktora svetske organizacije za zastitu spomenika kulture UNESKO Henrikas Juskavicus izjavio je da Savezna Republika Jugoslavija moze ponovo postati clan te organizacije, po veoma kratkoj i jednostavnoj proceduri, jer je dovoljno samo da ovlasteni drzavni predstavnik uputi zahtev. Na pitanje Radija B92 sta Jugoslavija dobija clanstvom u UNESKU Juskavicius odgovara:

"Mislim da dobija mnogo jer je UNESKO specijalizovana organizacija za oblasti obrazovanja, nauke, kulture, komunikacije i informacija. Jugoslavija je, dok je bila clanica, ostvarivala medjunarodnu saradnju u tim oblastima preko UNESKA. Misije UNESKA i UNICEF-a su u toku prosle nedelje posetile Srbiju i razmatrale programe pomoci osnovnom obrazovanju, a postoje i veoma konkretni projekti pomoci jugoslavenskim televizijama i stamparijama", precizirao je Juskavicius.

Kao primer Juskavicus je naveo projekat stamparije, koji se radi u saradnji sa Evropskom Unijom. Oprema u vrednosti od 3 miliona dolara vec je obezbedjena i iznajmljivace se nezavisnim medijima po simbolicnoj ceni od 1 dolara godisnje. Jugoslovenskim zvanicnicima ponudjena je i pomoc UNESKA u medijskom zakonodavstvu zbog velikog iskustva koje ova organizacija UN ima u toj oblasti. "Jedno od pokrenutih pitanja bila je i uloga UNESCO u ocuvanju kulturnog nasledja na Kosovu. Postojao je zahtev ministra kulture Milana Komnenica da se proceni steta ucinjena na spomenicima koji su pod zastitom UNESCO", naveo je Juskavicius i dodao da je to zahtevao i ruski predsednik Vladimir Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: