NATO: SVE SPREMNO ZA KOSOVSKE IZBORE

Izvor: B92

Četvrtak, 26.10.2000.

14:02

Default images
Sve je spremno za glasanje- izjavio je u cetvrtak zvanicnik NATO govoreci o pripremama medjunarodnih snaga za lokalne izbore koji ce se odrzati na Kosovu u subotu, 28. ovog mjeseca. "Bicemo tamo, obezbjedjujuci izbore i njihove rezultate", dodao je ovaj zvanicnik tvrdeci da je situacija a Kosovu pod kontrolom:"Delom je to zahvaljujuci dodatnim NATO trupama na terenu", rekao je on informisuci novinare da su dodatne trupe, oko 2000 vojnika iz Velike Britanije, Grcke, Italije i Fracuske, vec rasaporedjeno te da je je sada na Kosovu ukupno oko 45 hiljada pripadnika medjunarodnih snaga. "Komandanti trupa na terenu su uvjerenja da je sadasnji broj vojnika sasvim dovoljan da se odrzi zadovoljavajuca bezbjednosna situacija". Zadatak medjunarodnih mirovnih snaga, kada su u pitanju predstojeci izbori na Kosovu je, prema NATO zvanicniku, jasan: " Obezbjedjivacemo izborna mjesta kao i transport glasackih kutija. Uz ovo, naravno, vodicemo brigu i o opstoj bezbjednosti ", rekao je on, prenosi SENSE.

Komentarisuci stav novog jugoslovenskog predsednika o povratku srpskih snaga na Kosovo, zvanicnik Sjevernoatlatskog saveza je primetio: " Predsednik Kostunica je realan-povratak srpskih snaga na Kosovo je predvidjen Vojno-tehnickim sporazumom iz Kumanova ali, svestan je toga i jugoslavenski predsednik, to se nece desiti tako skoro". Ovaj je zvanicnik jos jednom potvrdio da ce komanda KFOR procijeniti- kada se za to steknu, kako je rekao, "bezbjednosni i opsti" uslovi- vrijeme povratka ogranicenog broja jugoslavenskih snaga na Kosovo: "Jos jednom podvlacim- o povratku ogranicenih srpskih snaga na Kosovo odlucivace, ne vlasti u Beogradu i predsjednik Kostunica, vec komanda KFOR ".

Na novinarsko pitanje o stavu NATO prema nedavnom izvjestaju Kosovske komisije UN koja za Kosovo predlaze tzv."oslovnu nezavisnost", zvanicnik Sjevernoatlantskog saveza je odgovorio:" Funkciju Kosovske komisije shvatam kao savjetodavnu, a njihov izvjestaj kao doprinos debati o Kosovu. Na medjunarodnoj zajednici je da donese odluku o konacnom statusu Kosova ali to se , ipak, nece dogoditi skoro".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: