Sreda, 20.12.2000.

16:09

SAMARDZIC: ODVAJANJE CRNE GORE NE ZNACI ODVAJANJE KOSOVA

Izvor: B92

Default images
Posle ulaska medjunarodnih trupa na Kosovo i nakon najave Vlade Crne Gore da ce raspisati referendum o opstanku zajednicke drzave, sve cesce se pominje teza da ce Kosovo dobiti nezavisnost ukoliko sadasnja Jugoslavija prestane da postoji. Tome u prilog ide i jucerasnja izjava Generalnog skeretara UN Kofija Anana. On kao idealno resenje vidi konfederaciju tri teritorije. “Konfederacija bi”, smatra Anan, “postavila ozbiljne probleme posto albanska vecina na Kosovu zahteva nezavisnost, kao i Crna Gora, iako je ostavila otvorenom mogucnost neke zajednice nezavisnih drzava”. Medjutim, savetnik predsednika Kostunice, Slobodan Samardzic odbacuje takve tvrdnje i izjavljuje da ce juzna srpska pokrajina zaista ostati srpska, sa ili bez medjunarodnog protektorata, prenosi B92. »Izvesno je da se u Rezoluciji 1244 UN garantuje teritorijalni integritet Jugoslavije i time se kaze da je Kosovo sastavni deo ove drzave, stoga se i pojavljuju sumnje u nezavisnost Kosova ako se Jugoslavija raspadne«, rekao je Samardzic na brifingu u Medija centru.

"Kosovo je autonomna pokrajina u Srbiji, ono nije po Ustavu vezano za federaciju a to sto se garantuje teritorijalni integritet Jugoslavije, zapravo samo kaze da je ono vezano za celokupni ustavni aranzman. Ustavni aranzman Srbije podrazumeva i ustavne sisteme federalnih jedinica Srbije i Crne Gore, a po ustavnom sistemu Kosovo je sastavni deo Srbije. Ako bi, hipoteticki gledano, doslo do odvajanja Crne Gore, ne znaci da bi automatski doslo i do odvajanja Kosova. Prema tome status Kosova ostao bi isti - ono bi bilo pod medjunarodnim protektoratom, a o njemu bi se raspravljalo onako bi se raspravljalo - i u okviru SRJ", kaze Samardzic. On je izjavio i da je zajednica Srbije i Crne Gore odrziva samo uz minimalan broj zajednickih funkcija. “To su odbrana, spoljna politika, jedinstveno trziste i garancija ljudskih prava i sloboda, dok sve ostalo treba da bude u nadleznosti republika” rekao je savetnik jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: