Ponedeljak, 11.12.2023.

12:37

Patriot "ubio" Su-24

Prema izveštaju koji je preneo Kijev post, u vazdušnoj zasedi američkim raketama patriot ukrajinski PVO zabeležio retko obaranje Su-24M.

Izvor: B92

Patriot
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ruski udarni avion delovao je, kako se dalje navodi, iznad međunarodnih voda Crnog mora.

Ruski i ukrajinski izvori rekli su da se presretanje dogodilo u blizini ostrva Zminji, udaljenog oko 40 km od obale Odese u Ukrajini, i na sličnoj udaljenosti od susednog regiona Dobruže na istoku Rumunije, na ušću reke Dunav.

Generalštab ukrajinske vojske je u sredu ujutru potvrdio da je oboren Su-24, ali nije ponudio detalje o sistemu naoružanja koji je korišćen za gađanje ruske letelice ili detalje o sukobu.

U saopštenju ukrajinskog vazduhoplovstva od utorka uveče se navodi da ruski Su-30SM (naziv za izveštaj NATO-a: Flanker-H) prati bombarder.

Kijev post takođe navodi i da su kanali na Telegramu koje je odobrio Kremlj potvrdili gubitak suhoja. Neki su izvestili da je spasilački helikopter Mi-8 hitno prebačen iz regiona Krima kako bi pokušali da nađu I spasu posadu Su-24, ali da nisu našli preživele.

Podseća se da su zimi temperature morske vode u Crnom moru malo iznad nule i smatraju se smrtonosnim.

Prema jednoj ruskoj vojnoj informacionoj platformi, Su-24 je pogodio raketni sistem američke proizvodnje patriot, sa lansirnog mesta blizu obale Crnog mora u zapadnoj ukrajinskoj oblasti Odesa.

Stvarne lokacije protivvazdušne odbrane Ukrajine, međutim, vojna su tajna Oružanih snaga Ukrajine. Ruski kanal “Voevoda Veshchaet” na Telegramu tvrdi, pak, ne nudeći dokaze, da je do 5. decembra uveče baterija AFU patriot evakuisala svoj vatreni položaj u oblasti Odese i preselila se na novu lokaciju za skrivanje.

Neki ukrajinski vojni blogeri spekulišu da je oboren i ruski bombarder “fencer” kasno uveče 5. decembra u blizini ostrva Zminji, a da je nosio krstareće rakete u sklopu noćnog bombardovanja i duž rute letenja koju su koristili ruski bombarderi. Nije bilo nezavisne potvrde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli: