Ponedeljak, 10.06.2002.

19:00

PREDSTAVLJEN NACRT ZAKONA O VRACANJU IMOVINE CRKVAMA

Izvor: B92

Default images
Na okruglom stolu odrzanom u ponedeljak u hotelu "Interkontinental" predstavljen je nacrt Zakona o vracanju imovine crkvama i verskim zajednicama. Ucesnici rasprave pojasnili su zbog cega se odvojeno predlaze Zakon o vracanju crkvene imovine i Zakona o denacionalizaciji. Prema recima akademika Slobodana Perovica, pored toga sto postoje finansijski i moralni razlozi za donosenje posebnog zakona, relativno je lako naci evidenciju crkvene imovine. "Vracanje imovine crkvama i verskim zajednicama ne zahteva ogromna finansijska sredstva koja se inace zahtevaju u uslovima denacionalizacije, kada su u pitanju drugi subjekti. Evidencija tih nepokretnosti je sigurnija, ona vec prakticno postoji, za razliku od ovog opsteg polja gde se to pitanje takodje postavlja kao dosta tesko", rekao je Perovic.

Predvidjeno je da Zakon o vracanju crkvene imovine bude nediskriminatorski prema drugim verskim zajednicama. Predstavnik Srpske pravoslavne crkve, episkop vranjski Pahomije, pozdravio je predlog zakona, zamerajuci sto nije napravljen ranije. "Imamo jednu vecu primedbu, a to je sto kasni donosenje zakona, to je jedna generalna primedba, mislim da se vec jako dugo okrecemo oko ovog prednacrta zakona, pogotovo sto on postoji jos od 1995. Smatram da je to moglo mnogo ranije i mnogo efikasnije da bude".

U izradi predloga zakona koriscena su iskustva drugih postkomunistickih zemalja, a za njegovo sprovodjenje bice potrebna odredjena novcana sredstva, koja bi trebalo da odrede Vlada Srbije i Ministarstvo finasija. U predlogu je kao rok za vracanje crkvene imovine naveden period od 12 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: