Četvrtak, 04.07.2002.

17:01

Zasedanje Skupstine Kosova

Izvor: B92

Default images

Poslanici srpske koalicije "Povratak" napustili su zasedanje Skupstine Kosova, nezadovoljni izmenom dnevnog reda i odlukom predsednika Parlamenta Nedzada Dacija da zabrani upotrebu naziva “Metohija” u skupstinskoj sali. Clan Predsednistva kosovskog Parlamenta Oliver Ivanovic u izjavi za Radio B92 kaze da na Predsednistvu nije usvojen dnevni red u okviru kojeg se nalazi Rezolucija o pravima zajednica i povratku raseljenih. Ivanovic objasnjava da je Rezolucija, po Poslovniku o radu, najpre trebalo da se nadje pred clanovima Predsednistva Skupstine Kosova. Zbog krsenja Ustavnih okvira i Poslovnika o radu, srpski poslanici napustili su skupstinsko zasedanje, kao i zbog zabrane da koriste rec Metohija: "Tacka tri je protekla bez nas, tim pre jer je u diskusiji srpskih poslanika, na svako njihovo pominjanje Kosova i Metohije kao naziva za pokrajinu, dolazilo do burnog reagovanja Albanaca, koji su nepristojnim i krajnje nekorektnim reakcijama zapravo ometali govoror spskih poslanika. To apsolutno predstavlja krsenje Poslovnika, jer Poslovnik ni u jednom clanu ne propisuje nacin na koji ce se poslanici obracati, osim da ne smeju vredjati svoje kolege i da se moraju drzati teme. Mi smo, drzeci se teme, dovedeni u poziciju da nam se onemogucava da govorimo, a druga stvar je uvodjenje ikakve tacke dnevnog reda nije moguce po Poslovniku, ako Predsednistvo ne donese odluku o tome, makar prostom vecinom", kaze Ivanovic.

Ivanovic je dodao da ucesce srpskih poslanika na sledecem zasedanju Skupstine Kosova zavisi od odluke predsednistva koalicije “Povratak”, koja ce od UNMIK-a zatraziti da preduzme odredjene mere protiv albanskih poslanika, kao i predsednika Skupstine Nedzada Dacija: "Sednice Skupstine nece biti do iduce nedelje, na to zasedanje cemo otputovati ukoliko Predsednistvo zauzme stav po nasim zahtevima. Nameravamo da u toku naredne nedelje posaljemo pismo gospodinu Stajneru, trazeci od njega njegovu intervenciju, i zapravo dovodjenje u red poslanika albanske narodnosti, ali i predsedavajuceg", dodaje Ivanovic.

Predsednik Koordinacinog centra za Kosovo i Metohiju Nebojsa Covic istakao je da niko nema pravo da zabrani upotrebu izraza Metohija u kosovskom Parlamentu. "Mislim da je to smesna odluka i nije uopste u duhu demokratije i demokratskih principa. Jedino ako ne misle da se upotrebljavaju nedemokratska, dikatatorska sredstva, i ne znam zasto se uvazeni profesor Daci spusta daleko ispod svog nivoa", rekao je Covic agenciji Beta. Povodom usvajanja Rezolucije o pravima zajednica i uslovima za povratak raseljenih lica, Covic je ocenio da je taj dokument jos jedan u nizu naucno popularnih rezolucija koje Albanci usvajaju koristeci mehanizme majorizacije. “Mislim da su napravili novi posao za Mihaela Stajnera i uveren sam da ce on pozitivno reagovati", rekao je Covic.

Portparol UNMIK-a Suzan Manuel nije zelela da za Radio B92 komentarise ovaj dogadjaj, dok predstavnik UNMIK-a zaduzen za Skupstinu Kosova tvrdi da zabrana koriscenja reci Metohija nije jedan od razloga zbog kojeg su poslanici koalicije “Povratak” napustili parlament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Podeli: