ZIZIC: DINKIC CE BITI SMENJEN AKO NE POSTUJE DOGOVOR

Izvor: B92

Sreda, 29.11.2000.

23:07

Default images
Savezni premijer Zoran Zizic izjavio je da ce novoizabrani guverner Narodne banke Mladjan Dinkic biti smenjen ako za svog zamenika ne prihvati Vuka Ognjenovica. "Mi smo glasali za Dinkica pod uslovom da on, drzeci se ljudskog pa i postenog dogovora, predlozi zamenika na nas predlog. On je to izigrao", kaze Zizic za B-92 i objasnjava:

"I nasi koalicioni partneri su u tom pogledu izuzetno korektni i ostali su zapanjeni takvim postupkom gospodina Dinkica. Ja bih g. Dinkica razumeo da je on imao primedbe unapred, prije nego sto je bio izabran, ali posle izbora da se tako ponasa to je u najmanju ruku neozbiljno. Tako da to u sustini i ne stvara probleme - g. Dinkic ce ili to predloziti ovako kako je to izmedju koalicionih partnera dogovoreno, ili ce biti smenjen na jednoj od narednih sednica skupstine".

Mladjan Dinkic za B92 kaze da je on prihvatio koalicioni sporazum prema kojem guvernera daje DOS, a zamenika SNP. “Medjutim, na sastanku sa Kostunicom, Dusanom Mihajlovicem i Srdjom Bozovicem, SNP nije mogao da mi saopsti koga predlazu za mog zamenika”, kaze Dinkic i objasnjava zbog cega je za njega sporan Vuk Ognjanovic:

"Meni ime njihovog kandidata nije dostavljeno sve do same sednice, a onda su mi juce rekli da je to Vuk Ognjanovic. On je 1992. i 1993. bio na celu Narodne banke Jugoslavije kada je sprovodena jedna od najzescih hiperinflacija ljudskog drustva. On je bio veoma kooperativan Milosevicev covek, odobravao je kredite iz primarne misije tada povlascenim drzavnim i paradrzavnim firmama. Mi zelimo da ucvrstimo dinar, da vratimo poverenje u domacu stednju - a sada ako postavim coveka koji je simbol hiperinflacije za svog zamenika unistio bih kredibilitet i profesije i Narodne banke Jugoslavije - to je kao da su mi predlozili Milosevica za zamenika - ja to ne mogu da prihvatim ma o kakvim koalicionim ugovorima se radilo".

Na pitanje naseg radija kako komentarise Dinkicevo obrazlozenje da ne moze da saradjuje sa jednim od glavnih likova njegove knjige “Ekonomija destrukcije”, savezni premijer Zizic kaze:

"Nisam citao Dinkicevu knjigu - on nije ovlascen da to odredjuje. Ognjanovic ima izuzetnu strucnu biografiju - bio je dva puta ministar finansija i u republickoj i u saveznoj vladi, radio u Narodnoj banci Crne Gore, bio je jedno vreme i guverner Narodne banke Jugosalvije, bio je potpredsednik Vlade Crne Gore, covek je sa izuzetnim iskustvom, vanredni profesor na fakultetu, i covek bas strucan za tu funkciju", kaze Zizic.

Jedan od lidera DOS-a koji je ucestvovao u dogovorima povodom izbora guvernera i zamenika guvernera NBJ, Dusan Mihajlovic, kaze za B92 da postoji koalicioni sporazum koji, izmedju ostalog, predvidja da se dve strane ne mesaju u jedna drugoj u kadrovska resenja. Govoreci o situaciji koja je nastala nakon Dinkicevog nepristajanja na Vuka Ognjanovica kao kadrovskog resenja SNP-a, Mihajlovic je rekao:

"To je sitaucija koja se mora politicki rasresiti izmedju DOS-a i SNP-a, ali po slovu ugovora koji su potpisali g. Labus i g. Zizic - to je krsenje koalicionog ugovora. Sad je pitanje da li ce SNP prihvatiti primedbe na njihovog kandidata i predloziti drugog kandidata koga inace podrzava g. Dinkic, ili ce ostati pri svom stavu kao sto je DOS ostao pri svom stavu da ne prihvata primedbe na g. Dinkica od strane SNP-a".

Novi guverner Dinkic u sredu je i zvanicno predlozio Radivoja Rasovica iz SNP za svog zamenika. Na nase pitanje da li ocekuje da ce biti smenjen, kako najavljuje Zizic, Dinkic je odgovorio:

"Ukoliko poslanici SNP-a ne budu prihvatili svog clana za zamenika guvernera i smene me, samo ce pokazati da im nije stalo do ostvarivanja stabilnosti jugoslovenske valute, do ostvarivanja stabilnosti bankarskog sistema, vec da im je bitno da Miloseviceve kadrove guraju na celne funkcije u federaciji. Meni nije stalo da budem sa bilo kim i na bilo kom mestu samo zbog same fotelje - ako ne moze da se uradi posao do kraja, mene taj posao ne zanima".

Gostujuci na televiziji "Palma plus", jedan od lidera Demokratske opozicije Srbije Vladan Batic, kako javlja dopisnik Radija B92, u sredu je izjavio da "ce DOS pokusati da ubedi gospodina Dinkica da prihvati ponudjeno resenje, bez obzira na njegov lican stav u pogledu viceguvernera". "Mi prihvatamo zahtev Socijalisticke narodne partije i, bicu krajnje otvoren i iskren, gospodin Dinkic sto se toga tice nije u pravu. Mi necemo prihvatiti da zbog toga rusimo koalicioni sporazum", rekao je Batic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: