Ponedeljak, 15.01.2001.

22:15

SUSRET SVILANOVIC-DJOANA

Izvor: B92

Default images
Sa zadovoljstvom mogu da objavim da je postignut dogovor o mandatu i aktivnostima koje će misija OEBS imati u narednih godinu dana u Beogradu, izjavio je novinarima jugoslovenski ministar inostranih poslova Goran Svilanović u ponedeljak, nakon susreta s rumunskim kolegom i predsedavajućim ove organizacije Mirceom Dan Dzoanom, koji boravi u SRJ. "Nadam se da će uspostavljanje Misije u SRJ biti veoma dobar uvod za saradnju sa svim predstavnicima OEBS, s obzirom na to da se radi o organizaciji od vrlo velikog značaja za nas, jer se ona ne bavi samo pitanjima bezbednosti u regionu", rekao je Svilanović. "Nama je jako stalo da sva pitanja koja su danas otvorena, a ticu se nase zemlje, nasih suseda i odnosa s njima budu u svakom pojedinacnom slucaju na nase zadovoljstvo i na zadovoljstvo nasih suseda, izgradjeni u demokratskom duhu, u atmosferi uvazavanja i potpune otvorenosti. Mislim da je to jedini nacin da se bavimo teskim temama koje su pred nama. Sada nam predstoji dijalog kako sada dalje zajedno, kako da stabilizujemo i ekonomski ojacamo ovaj deo Evrope, da bismo mogli da se prikljucimo Evropskoj uniji. Ocekujemo da cemo tu imati podrsku svih suseda i svih clanica OEBS", rekao je Svilanovic, javlja B92.

Predsedavajuci Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i ministar inostranih poslova Rumunije, Mirca Djoana, najavio je otvaranje kancelarije ove organizacije u Beogradu u narednih nekoliko dana. On je u ponedeljak uvece na konferenciji za novinare istakao da njegova poseta nije slucajna i da predstavlja specijalnu brigu OEBS-a za desavanja u Jugoslaviji i na Balkanu. Djoana je rekao da je sa funkcionerima Savezne republike Jugoslavije razgovarao o odnosima izmedju Srbije i Crne Gore, o resavanju problema u Presevskoj dolini i na Kosovu, kao i o odnosima OEBS-a sa vlastima u Beogradu. Predsedavajuci OEBS-a je naglasio je da ce prioritet u radu kancelarije OEBS-a biti puno i transparentno funkcionisanje na teritoriji cele Jugoslavije i dosledna saradnja sa jugoslovenskim vlastima. "OEBS i medjunarodna zajednica su izuzetno zadovoljni demokratskom evolucijom u Jugoslaviji. Medjutim, zelim da naglasim da OEBS ocekuje ogroman posao u resavanju problema, kako u Jugoslaviji, tako i u ostalim zemljama regiona koje su pogodjene ovom tragicnom poslednjom decenijom. Najbolji odgovor na probleme sa kojima se svi u regionu suocavamo i jedini izlaz je oslobadjanje energije ljudi, oslobadjanje kapaciteta civilnog drustva uz saradnju sa nevladinim organizacijama, otvaranje ekonomija, postovanje medjunarodnih i evropskih standarda u oblasti ljudskih prava. To je jedini recept za uspeh. Kao covek koji dolazi iz Rumunije, koja je takodje presla tezak put od represije ka demokratiji, uveravam vas da ste na pravom putu. OEBS i medjunarodna zajednica su ovde da u tome pomognu i Jugoslaviji i ostalim zemljama u regionu. Jugoistocna Evropa zasluzuje bolju buducnost. Kada budemo zvanicno otvorili nasu misiju ovde, nadam se da cemo biti posluzeni ne samo dobrim espresom, kao ovde u Medija centru, vec i da cemo moci da popijemo i spricer u zdravlje nase organizacije i svih vas«, rekao je Djoana, prenosi B92. Predsedavajuci OEBS-a je razgovarao sa predsednikom Savezne republike Jugoslavije Vojislavom Kostunicom, predsednikom i potpredsednikom savezne vlade Zoranom Zizicem i Miroljubom Labusom i saveznim ministrom inostranih poslova Goranom Svilanovicem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: