USKORO NOVI PROJEKAT BUDUCIH ODNOSA SRBIJE I CRNE GORE

Izvor: B92

Sreda, 29.11.2000.

19:27

Default images
Vlada Crne Gore uskoro ce usvojiti novi projekat buducih odnosa Srbije i Crne Gore i do kraja decembra uputiti ga novim vlastima u Srbiji. Ovo su u sredu izjavili visoki predstavnici stranaka clanica vladajuce crnogorske koalicije u razgovoru sa novinarima u pauzi okruglog stola o srpsko-crnogorskim odnosima, pod nazivom ,,Srbija i Crna Gora na Balkanu i u Evropi, odrzanog u beogradskom hotelu "Palas", javlja B92.

,,Vlast u Crnoj Gori nudi savez medjunarodno priznatih drzava Srbije i Crne Gore. Taj savez ili zajednica ne bi imala drzavne atribute", rekao je savetnik crnogorskog predsednika Miodrag Vukovic. Na pitanje Radija B92 zasto je predlog nove crnogorske platforme radikalniji od prethodnog i predvidja medjunarodno priznate Srbiju i Crnu Goru,Vukovic je odgovorio da to nije znak nepoverenja prema novim vlastima u Beogradu, vec rezultat aktivnosti koje je Crna Gora preduzela u odbrani od prethodnog rezima u Srbiji.

"Vratili smo kompletan suverenitet prenet na zajednicku drzavu od strane Crne Gore 1992. godine na nacin kako smo ga preneli i sada ne mislimo da pravimo improvizaciju i da se vracamo na neku cetvrtu Jugoslaviju, ili na neku slicnu zajednicu da vracamo bilo koji deo tog suvereniteta, jer su se pokazale takve kombinacije neracionalnim imajuci u vidu ono na sta su mnogi upozoravali - razlika u velicini dvije drzave u brojnosti kada je stanovnistvo u pitanju. Treba poci od zatecenog, a to je da su Srbija i Cran Gora dve suverene drzave - i njih u ovom trenutku vezu samo dve zajednicke funkcije - one bivse zajednice. Srbija i Crna Gora imaju interes da se legitimisu kao Srbija i Crna Gora i imaju na to pravo pre mnogih iz bivse Jugoslavije, a kao drzava upucene jedna na drugu treba da nadju formu medjusobnih odnosa kroz koje ce ostvarivati ili usaglasavati nekakve zajednicke interese", kaze savetnik crnogorskog predsednika.

Vukovic nije direktno zeleo da odgovori na pitanje da li ce crnogorska vladajuca koalicija opstati u sadasnjem sastavu, isticuci da postoji nekoliko opcija, ukljucujuci i tu da Vlada Crne Gore novi projekat odnosa Srbije i Crne Gore donese i bez saglasnosti Narodne stranke,koja se protivi novoj platformi. Na isto pitanje potpredsednik SDP-a Ranko Krivokapic je odgovorio da ce Vlada Crne Gore taj projekat usvojiti "sa ili bez Narodne stranke,,.

Ucesnici danasnjeg okruglog stola, u organizaciji JUKOM-a, Foruma za etnicke odnose i Centra za demokratiju i ljudska prava iz Podgorice ocenili su da pre nego sto pocnu razgovori vlasti u Srbiji i Crnoj Gori o njihovom buducim odnosima treba popisati sva ljudska prava koja nikako ne smeju da budu ugrozena bilo kakvim sporazumom. Veselin Pavicevic iz Centra za demokratiju uporedio je istrazivanja te organizacije od februara 1998. godine i oktobra ove godine, cija je sustina da se broj pristalica nezavisnosti Crne Gore povecava. Istrazivanje , koje je obuhvatilo uzorak od najmanje 1.000 ispitanika iz osam crnogorskih opstina, pokazalo je da je od februara 1998. godine do oktobra ove godine ideja nezavisnosti sve jaca i to u svim starosnim strukturama. On je rekao da je medju pristalicama najjace Demokratske partije socijalista ideja nezavisnosti i suverene Crne Gore gotovo 80 odsto. Politikolog Vladimir Goati ocenio je da su na potezu vlasti dve republike, koje treba da vode razgovore o buducim odnosima, a potom bi na referendumu taj sporazum trebalo da bude ratifikovan,uz obavezu da se sporazumom ne prekrse ljudska prava stanovnika dve republike.Sa njim se saglasio i direktor Foruma za etnicke odnose Dusan Janjic koji je rekao da je nakon konstituisanja novih vlasti u Srbiji neophodan dijalog, uz utvrdjivanje jasne procedure, ali i sagledavanja realnih interesa gradjana. "Mislim da je za sve nas bolje da stvar prevedemo na jedno komplikovano ne tako dugo - par meseci - pregovaranja i dogovaranja uz javno deklarisanje zvanicnika Crne Gore da nijedna cestica katastarska nece biti zloupotrebljena da niko nece biti iskljucen iz imovinskih i ostalih prava, a bogami da moze u prvoj generaciji da racuna i na dvojno drzavljanstvo - mislim na one koje imaju problem etnickog crngoorskog porekla a integrisani su u Srbiji - oni su deo elite oni vode sadasnje stranke. Ja bih apelovao da se daju neke garancije crnogorskom lobiju da ce im interesi biti zasticeni", kaze Janjic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: