POKRENUTA NOVA KAMPANJA ZA OSLOBADJANJE IVANA STAMBOLICA

Izvor: B92

Nedelja, 05.11.2000.

15:16

Default images
Odbor za oslobadjanje bivseg predsednika Predsednistva Srbije Ivana Stambolica saopstio je da od nedelje pocinje novu kampanju pod nazivom "Za Ivana", ciji je cilj animiranje sto sire javnosti kako bi se razresila otmica Stambolica. Predstavnici Odbora rekli su na konferenciji za novinare da kampanju pocinju na 64. rodjendan Ivana Stambolica, kao i da ce uskoro cela Srbija biti oblepljena plakatima sa likom otetog. Gradjanima je upucen poziv da se sa informacijama vezanim za Stambolicev nestanak javljaju lokalnim medijima ili na telefon Odbora 063 80 42 800. Kampanju "Za Ivana" pomogli su pokret "Otpor", beogradski Radio B92, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i novinska agencija Beta.

Odbor za oslobadjanje Ivana Stambolica pozvao je sve medije da se pridruze kampanji trazenja bivseg predsednika Srbije, kao i da svakodnevno, u udarnim terminima, objavljuju pozive gradjanima koji mogu da pomognu istrazi. Apel je upucen i clanovima porodica radnika javne i drzavne bezbednosti i vojne obavestajne sluzbe da "svoje glave porodica zamole i ubede da javno, sa imenom ili anonimno, jave Odboru, ako ista znaju, sta se desilo sa Stambolicem i gde je on". "Mnogo je casnih ljudi u tim sluzbama koji su, ubedjeni smo, spremni da pomognu da se pronadje jedan covek koga nema medju nama vec 71 dan", saopstio je Odbor.

Miroslav Todorovic, razreseni sudija i clav Saveta "Otpora" pozvao je nadlezne drzavne organe da pokrenu istragu protiv bivseg predsednika SRJ Slobodana Milosevica, bivseg ministra unutrasnjih poslova Srbije Vlajka Stojiljkovica i sefa Drzavne bezbednosti Srbije Radomira Markovica. Todorovic je ocenio da su njih trojica cinjenjem ili necinjenjem odgovorni za Stambolicevu otmicu, ali i hapsenja i prebijanja drugih gradjana, prvenstveno aktivista "Otpora".

Na konferenciji za novinare govorili su i predsednik Odbora Zivorad Kovacevic, advokat Nikola Barovic, Desimir Tosic, akademik Sima Cirkovic i glumac Ljuba Tadic.

Skupu je prisustvovao i jugoslovenski ministar unutrasnjih poslova Zoran Zivkovic. On je najavio je da ce uciniti sve sto je u njegovoj nadleznosti kako bi se razresila otmica Ivana Stambolica. Nakon konferencije Zivkovic je agenciji Beta kazao da "postoji veoma mali procenat ovakvih krivicnih dela kod nas i u svetu, a da ostanu potpuno pod velom tajne". "Nema razloga da slucaj Ivan Stambolic bude jedan od takvih. Sigurno da treba ciniti sve da se stanje oko te otmice razjasni potpuno u najskorije vreme. To je vrlo vazna stvar. Da se isto desilo bilo gde u svetu, posle mesec dana ministar policije bi morao da podnese ostavku, sef drzavne bezbednosti dva puta. Ovde se to precutkuje, kao da se nista nije desilo", rekao je Zivkovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: