NOVA SAVEZNA VLADA SPREMNA DA PROMENI USTAV

Izvor: B92

Petak, 03.11.2000.

22:26

Default images
U koalicionom ugovoru o saradnji koji su u potpisale u petak, Demokratska opozicija Srbije, Socijalisticka narodna partija i Srpska narodna stranka obavezale su se da ce raditi na prevladavanju politicke krize izmedju Crne Gore i Srbije. U ugovoru se precizira da to podrazumeva i mogucnost promene saveznog Ustava, koje moraju biti sprovedene, kako se navodi, "samo na legalan i legitiman nacin". SNP, SNS i DOS su se obavezale da ce se uzdrzavati od poteza kojim bi se "krsio Ustav SRJ i republicki ustavi, narocito ukoliko bi se time menjao status republika". "Strane ugovornice se obavezuju da nece podrzavati bilo koji vid vaninstitucionalnog menjanja drzavnog statusa savezne drzave ili republike clanice ", navodi se u clanu sest ugovora. Takodje se precizira da odluku o tome mogu doneti samo gradjani na referendumu.

Vlada ce, kako se navodi, predloziti "reorganizaciju i racionalizaciju Vojske Jugoslavije". Ona ce insistirati na skracenju vojnog roka i profesionalizaciji VJ, kao i na njenom ukljucivanju u "Partnerstvo za mir". U ugovoru se precizira da ce "Vlada raditi na sprecavanju zolupotrebe savezne policije" i da ce nastojati da omoguci njenu parlamentarnu kontrolu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: