OTAC SAVA: U TOKU JE KOLEKTIVNA KRVNA OSVETA ALBANACA

Izvor: B92

Petak, 03.11.2000.

11:19

Default images
Portparol Srpskog nacionalnog veca Kosova i Metohije protosindjel Sava Janjic, preneo je specijalnom predstavniku UN za nestala lica u pokrajini, svedskom diplomati Henriku Amneusu, uverenje kosovskih Srba da je prema njima u toku "kolektivna krvna osveta" Albanaca. U saopstenju dostavljenom Beti, otac Sava je naveo da se taj cin u tradiciji vecine Albanaca podsvesno ne shvata kao zlocin, vec pitanje casti pojedinca i naroda. "Otuda medju Albancima gotovo da ne postoji stvaran otpor prema posleratnim zlocinima nad srpskim civilima, koji se smatraju manje vise prirodnom posledicom zlocina pocinjenih za vreme rata", naglasio je sa zaljenjem predstavnik SNV KIM protosindjel Sava. On je trazio od ambasadora Amneusa da se aktivno zalozi kako bi se kidnapovani Srbi, ukoliko su jos u zivotu oslobodili a ukoliko nisu, barem dostojno sahranili.

Tokom razgovora otac Sava je istakao da je u poslednje vreme sve vise identifikovanih tela Srba koji su se do sada vodili kao nestala lica, sto jos vise izaziva bojazan medju porodicama nestalih, posebno imajuci u vidu da jos blizu 600 nadjenih tela na Kosovu nije identifikovano. "Narocito zabrinjava cinjenica da Misija UN do sada gotovo nista nije ucinila da bi se nestala lica pronasla iako postoji mnogo svedocenja o odgovornosti pojedinih Albanaca, pripadnika OVK koji su organizovali i mozda jos drze sabirne logore za otete Srbe", naveo je Sava Janjic.

On smatra da oslobadjanje Fljore Brovine i rad na otpustanju ostalih politickih zatvorenika u Srbiji, predstavlja vrlo ohrabrujuci korak koji ce biti pracen vecom spremnoscu albanskih politickih predstavnika na saradnju povodom pitanja nestalih Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: