Petak, 14.06.2002.

19:00

PENTAGON PRIZNAJE OBAVESTAJNU BLAMAZU NA BALKANU

Izvor: B92

Default images
Predstavnici Pentagona prvo su pokusali da minimiziraju svoju blamazu oko slanja poverljivih obavestajnih informacija otvorenim komercijalnim kanalom sa Kosova i iz Bosne centrali NATO u Belgiji, a zatim su, pritisnuti cinjenicama, demantovali sami sebe i najavili da ce odmah biti prekinuta ta "neprikladna praksa". To bi, imajuci u vidu osetljivost tog najnovijeg problema koji se pojavio oko medjunarodnog angazovanja na Balkanu, mogao da bude pocetak kraja te svojevrsne bure, izazvane otkricem jednog engleskog istrazioca-amatera, da su obavestajni snimci izvidjackih misija bespilotnih letilica SAD nad Bosnom i Kosovom dostupni ne samo nadleznima u Pentagonu i komandi NATO u Evropi, vec i svakom televizijskom gledaocu koji ima obicnu satelitsku antenu.

U prvom reagovanju na senzacionalno otkrice Engleza Dzona Lokera, koji je jos pre 6 meseci bezuspesno alarmirao Pentagon da preko svog satelitskog "tanjira" nesmetano prati izvidjacke operacije SAD nad Balkanom, predstavnik Ministarstva odbrane SAD saopstio je da nesifrirani satelitski snimci, koji se salju komandi NATO u Evropi, "ne predstavljaju vojnu tajnu" i da je zbog toga, a u ime stednje, za njihovo prenosenje koriscena javna globalna mreza. Izvestaci iz Pentagona su, tim povodom, u cetvrtak ostali bez odgovora na mnoga pitanja, pored ostalog i na jedno od najzanimljivijih, koliko je ta javna obavestajna komunikacija preko satelita ucinila, pred ostalog, da pre nekoliko meseci budu zavrsene tako kolosalnim neuspehom i spektakularne racije pripadnika SFOR u Bosni na navodno skroviste Radovana Karadzica. Ne obaziruci se mnogo na Karadzica i Mladica, na njihove jatake i ostale balkanske aktere te afere, ovdasnji mediji postavljaju generalno pitanje bezbednosti americkih pripadnika SFOR i KFOR u kontekstu "otvorene obavestajne komunikacije", kao i, uopste, njenih mogucih negativnih posledica u borbi protiv organizovanog kriminala i tekuceg, sveopsteg rata SAD protiv medjunarodnog terorizma.

"Ocigledno je da ta praksa mora da bude prekinuta, bez obzira na to sto ne mislimo da je sadasnjim sistemom pricinjena nekakva steta.

Video-informacije prema NATO bice ubuduce sifrirane", saopstio je savetnik Pentagona Ricard Perl. Perlovo je objasnjenje da su vojna intervencija u Avganistanu i obracun s Bin Ladenovom Al Kaidom angazovali, prakticno, sve kapacitete vojnih satelita SAD, tako da je za nesifrovane materijale sa Balkana, "da bi se ustedelo u vremenu i novcu", koriscena globalna komercijalna mreza. Ta praksa ce, prema Perlovim recima, "odmah biti prekinuta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: