Sledi li izdaja Putina? "O glavi mu radi ni manje ni više nego..."

Bivši savetnik Kremlja rekao je da je osnivač Vagnera, Jevgenij Prigožin verovatno najveća pretnja Putinu, opisujući ga kao "glas naroda" jer "govori istinu".

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.11.2022.

11:37

Sledi li izdaja Putina?
Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Politički pritisci na Putina sve više rastu u jeku uspešne ukrajinske kontraofanzive i ruskih neuspeha na frontu, a njegovi saveznici počeli su sve glasnije da kritikuju način na koji se rat vodi.

Neki su analitičari poslednjih nedelja sugerisali da bi upravo Prigožin mogao predstavljati pretnju Putinovoj vladavini.

Prigožin, kojeg još zovu "Putinov kuvar" zbog ugovora za ketering koji je imao s ruskim predsednikom, nedavno je dospeo na naslovne strane novina zbog oštrih kritika vojnih lidera i bogatih ruskih oligarha, što je samo izazvalo nagađanja da pokušava da učvrsti svoj uticaj u Rusiji.
EPA/SERGEI ILNITSKY/POOL

Napao oligarhe

"Prigožin je rekao da bi ruski oligarsi trebali više da pomažu zemlji. Ruski oligarsi, zapravo, nisu zaradili svoje milijarde, već su ih vešto odvukli kada su delili zajedničku sovjetsku imovinu", napisao je Markov u objavi na Telegramu.

"A sada pokušavaju da promene svoje državljanstvo u izraelsko, jermensko ili uzbekistansko i tamo ukrasti te milijarde.

Tako Jevgenij Prigožin postaje glas naroda. Jer on govori istinu." Prigožinovu rastuću popularnost nedavno su primetili i vojni stručnjaci.

Institut za ratne studije (ISW) napisao je da Prigožin nastavlja sticati moć u Rusiji, a zatim su istaknuli da bi plaćenička paravojna grupa "Vagner" mogla "predstavljati pretnju Putinovoj vladavini".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Podeli: