SUD CASTI UNS-A O ODGOVORNOSTI

Izvor: B92

Utorak, 05.12.2000.

15:48

Default images
Zbog visegodisnjeg dezinformisanja i obmanjivanja javnosti koje je nespojivo sa kodeksom novinarske profesije, bivsi glavni urednik informativnog programa RTS-a Milorad Komrakov trajno je iskljucen iz Udruzenja novinara Srbije, odlucio je Sud casti tog udruzenja. Posle javne rasprave, kojoj uprkos pozivu Komrakov nije prisustvovao, Sud je zakljucio da je bivsi glodur RTS-a kriv i zbog toga sto je podredio novinarsku profesiju uskim interesima bivseg stranackog i politickog vrha zemlje, izjavio je jedan od clanova Suda, novinar Bozidar Dikic. "On je dobar novinar, on tacno zna koje su vazne vesti, ali utoliko je odgovornost veca ako se selektira na taj nacin da publika dobije jednostranu sliku, sto je manje lose, ili sasvim naopaku, sto je naravno sa mnogo tezim posledicama. Nije cak prejako reci i da je javnost bila takvim nacinom informisanja preko televizije obamnjivana", kaze Dikic, prenosi B92.

Komrakov i njegov direktor Dragoljub Milanovic nisu jedini odgovorni za takav nacin informisanja javnosti, dodao je Dikic, a clan suda casti Dragan Milenkovic najavio nova sudjenja. »Komrakov je dobio priliku da bude prvi posto je bio predsednik Udruzenja novinara«, objasnio je Milenkovic i dodao: "Naravno da ce da budu u ovom Sudu casti zapocete, na osnovu i nase inicijative i na osnovu drugih inicijtiva, rasprave o svim clanovima UNS-a i o njihovom postovanju novinarskih pravila i kodeksa. Neki spisak vec imamo, a ja mislim da ce biti veoma velik". "Cilj sudjenja direktorima, glavnim urednicima i novinarima medija koji su sluzili prethodnom rezimu je da moralno ocisti Udruzenje novinara Srbije i na taj nacin omoguci mladima da mu pristupe neoptereceni prosloscu", zakljucio je treci clan Suda casti Miroslav Turudic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: