Subota, 20.01.2001.

00:08

BEZ DOGOVORA O REFERENDUMU I IZBORIMA

Izvor: B92

Default images
Iako je to bilo najavljeno, u petak uvece u Podgorici sefovi poslanickih klubova u crnogorskom parlamentu nijesu uspjeli da se dogovore oko termina za odrzavanje izbora, odnosno raspisivanja referenduma o drzavno-pravnom statusu Crne Gore, javlja dopisnik Radija B92, Nebojsa Skenderi. Predstavnici DPS-a, SNP-a i Narodne stranke uspjeli su da se usaglase da se izbori odrze 22. aprila, da se zakaze sjednica Skupstine za 31. januar na kojoj bi donijela odluku o raspustanju svog mandata, te formiranju parlamentarne grupe za donosenje novog teksta o referendumu, koji bi trebao da usvoji sadasnji sastav crnogorskog parlamenta, te grupe za pracenje rada drzavnih medija i formiranje posebnog TV-kanala na kome bi se prezentovali stavovi i aktivnosti politickih partija. S druge strane, predstavnici Socijaldemokratske partije insistirali su na ovom sastanku da se potvrdi ranija odluka vladajuce koalicije da se referendum o drzavnom statusu republike odrzi 31. juna, na sta DPS, SNP i NS nijesu pristali.

Razgovori su prekinuti i, kako je receno, predstoje konsultacije unutar partija. Na pitanje za kada ce biti zakazan novi sastanak nijedan od ucesnika vecerasnjih razgovora nije znao da odgovori.

Potpredsjednik SNP-a Predrag Bulatovic izjavio je da je ucinjeno mnogo ustupaka, da je postignuta saglasnost oko odrzavanja izbora, ali ne i raspisivanja referenduma. On je istakao da njegova partija nece pristati na ultimatume oko izjasnjavanja gradjana o drzavnom statusu, te da raspisivanje referenduma bez pune saglasnosti moze da izazove nesagledive posljedice. Potpredsjednik Narodne stranke Predrag Popovic je rekao da je Crna Gora u teskoj politickoj krizi, dok predsjednik Liberalnog saveza Miroslav Vickovic tvrdi da referenduma nece ni biti, jer su se DPS i SNP dogovorile po ko zna koji put da vladaju. Predstavnik SDP-a Ranko Krivokapic izjavio je da je njegova partija insistirala na onome sto je vladajuca koalicija ranije, prije izlaska narodnjaka, dogovorila, a to je da se referendum o drzavnom statusu Crne Gore odrzi 31. juna, te da zbog neprihvatanje tog prijedloga SDP nije mogla da pristane na izbore 22. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: