Četvrtak, 12.09.2002.

09:32

Ostri protesti povodom zahteva Vojske za vracanje novca

Izvor: B92

Default images

Predstavnici nevladine organizacije Porodica nastradalih i unesrecenih ostro su protestovali zbog zahteva porodici poginulog vojnika Aleksandra Vukovica iz Kraljeva da vrati saveznoj drzavi i Vojsci Jugoslavije polovinu novca od odstete za njegovu pogibiju. Iako su nekim porodicama poginulih vojnika stigla resenja da vrate deo novca, vojni pravobranilac Zivko Ostojic izjavio je da su sva takva izvrsenja odlozena. Prema njegovim recima, Ministarstvo odbrane uskoro bi trebalo da donese odluku da svi predlozi protiv vec donetih resenja o naknadama budu povuceni. Roditelji poginulih vojnika, na konferenciji za novinare u Medija centru, protestovali su i zbog razlicitog odredjivanja iznosa za naknadu nematerijalne stete, odnosno nanetog dusevnog bola, ocenjujuci da je takvo postupanje nemoralno i suprotno pravu. "Zaboravili ste nasu decu. Obecavam vam, dok postoji i jedan roditelj u koloni mrtvih, a mi smo u koloni mrtvih i pripadamo stranci mrtvih, necemo vam dozvoliti da razlicito merite dusevne bolove roditelja za izgubljenim sinovima. Ja sam majka Mihajla Bandura koji je poginuo sa svojih 7 drugova na Drenici, koji nije svojom voljom otisao u rat, nego je samo sluzio vojni rok pri vojnoj posti 1365 Raska, koju su pojedini oficiri gurnuli u rat da bi danas nosili cinove", rekla je majka poginulog vojnika.

Problem oko vracanja novca koji su porodice poginulih vojnika dobile od vojske ponovo je otvoren nakon slucaja Dusana Vukovica i resenja koji je on dobio od Vojnog pravobranilastva iz Nisa. Njegov sin Aleksandar poginuo je na Kosovu za vreme bombardovanja NATO, a kasnije je posthumno odlikovan odlukom bivseg jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica. Dusan Vukovic odbio je da primi odlikovanje i tuzio drzavu i VJ zbog pogibije sina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Podeli: