Sreda, 06.02.2002.

19:00

DS KRITIKUJE KOSTUNICU ZBOG INICIJATIVE ZA OSNIVANJE SAVETA

Izvor: B92

Default images
Demokratska stranka ostro je kritikovala Vojislava Kostunicu i Demokratsku stranku Srbije zbog inicijative za osnivanje Saveta za nacionalnu bezbednost. DS je saopstila da predsednik Jugoslavije nema nikakvih ustavnih i zakonskih ovlascenja da osnuje Savet za nacionalnu bezbednost na saveznom nivou. Pre samo nekoliko dana, DS je saopstila da je svaka inicijativa koja vodi vecoj transparentnosti rada drzavnih organa korisna i u skladu s tim pozdravila predlog Kostunice. Na molbu da objasni ovo saopstenje, funkcioner DS Goran Vesic kaze: "Mi smo samo naglasili da taj Savet treba da osnuju oni organi koji su za to nadlezni. I da predsednik Kostunica nije nadlezan za osnivanje takvog Saveta, ali naravno da moze da da inicijativu, tu nije nista sporno. Mi smo rekli da nije jasno da li ce stranka Kostunice podrzati takvu inicijativu, jer su oni 2-3 nedelje pre toga zestoko kritikovali republicku vladu kada je osnovala Savet za nacionalnu bezbednost, na sta republicka vlada ima pravo, tvrdivsi da je to protivzakonito i protivustavno, i zbog toga smo samo naglasili da nam stvarno nije jasno da li ce sada DSS, ako postuje isto nacelo, tako reagovati na inicijativu Kostunice, jer ta inicijativa nema uporiste u Ustavu i u svakom slucaju je manje legalna nego ono sto je uradila republicka vlada", istakao je Vesic.

Potpredsednik DSS Zoran Sami ranije je izjavio za B92 da formiranje Saveta za nacionalnu bezbednost na saveznom nivou nije nikakvo stranacko pitanje. On je rekao da je neophodno da takav savet postoji i na drzavnom nivou i naglasio da je to pitanje dobrog funkcionisanja drzave i da takvi saveti postoje u svim normalnim, civilizovanim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: