Subota, 26.05.2001.

17:06

OTVARANJE DOSIJEA SDB

Izvor: B92

Default images
Vlada Srbije donela je uredbu po kojoj ce od 2. juna sa svih dosijea Drzavne bezbednosti koji se odnose na problematiku unutrasnjih neprijatelja, odnosno unutrasnjeg ekstremizma i terorizma, biti skinuta oznaka "drzavna tajna". “Politika” od subote navodi da je Vlada nalozila MUP-u da objavi spisak svih gradjana o kojima je u DB-u vodjena dokumentacija i da tim gradjanima omoguci uvid u sopstveni dosije.

Predsednik Foruma za etnicke odnose i doktor prava Dusan Janjic izjavio je za B92 da je to dobar prvi korak, ali da je to daleko od demokratizacije i od onoga sto bi trebalo uraditi. “Jednostavno, nikakva selektivnost u tom smislu, nego treba dozvoliti otvaranje tajnih dosijea svih sluzbi: Drzavne bezbednosti, Vojne kontra-obavestajne,i sluzbe pri Ministarstvu spoljnih poslova. Moram da kazem da mi ovo lici na manipulaciju sadasnje vlade, koja pokusava po svojim kriterijumima da izvrsi selekciju, i otvara samo ono sto njoj odgovara. Ali,neka je to prvi korak. Sad bar imamo osnov za jednu javnu kampanju i pritisak da se bez selekcija otvore svi dosijei, po procedurama koje su poznate u svetu”, izjavio je Janjic za Radio B92.

Dusan Janjic je dao primer Slovenije gde je utvrdjen datum do kog su otvorena sva dosijea i do kada su svi gradjani mogli da se prijave da pregledaju svoj dosije ili da zatraze da im se kopija dosijea posalje na kucu. Sa dokumentima iz istocne Nemacke to je uradjeno mnogo ozbiljnije. Tamo su sva dokumenta pohranjena u jedan institut koji ih je sredio, a potom su gradjani dobili mogucnost da dodju i pregledaju svoja dosijea i, ako smatraju za potrebno, traze kopije i druge izvode, rekao je Janjic za B92. “Postoji i praksa, na primer, da se, sto je legitimno, utvrdi da za prvih godinu do pet godina, javno se objavi spisak dosijea, objave imena gradjana koji su bili direktne zrtve represije i onda oni dobiju prioritet. To zavisi od stanja dosijea, broja dosijea i od osposobljenosti sluzbi. Mislim da bi za nas slucaj trebalo napraviti jednu kombinaciju koja bi prvo utvrdila nacelnu otvorenost svih dosijea, zatim, dozvolila gradjanima da odmah posle te tehnicke faze ili po azbucnom redu ili nekom drugom kriterijumu dolaze da gledaju dosijee. Ponavljam da ne znam o kom broju dosijea se radi, i ne znam o kolikom pritisku na sluzbe”, naglasio je Dusan Janjic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: