Ponedeljak, 14.05.2001.

16:55

MISIJA OEBS U BEOGRADU O NESTALIMA SA KOSMETA

Izvor: B92

Default images
Misija OEBS-a u Beogradu ce se s velikom paznjom baviti problemom nestalih osoba sa Kosmeta, izjavila je u ponedeljak novinarima u Beogradu porptarol ove misije Stela Rona. "Mi smo veoma spremni da pomognemo oko tog pitanja, ali tek treba da nadjemo najbolji nacin da to uradimo", istakla je Rona napominjuci da je misija OEBS-a u Beogradu potpuno odvojena od one u Pristini, prenosi Srna. Rona je rekla da u okviru ove misije ima pet sekcija, medju kojima je sekcija za reformu sudstva, koja se bavi vladavinom prava i zastitom ljudskih prava, sprovodjenjem zakona i multietnickom policijom na jugu Srbije, zatim sekcija za medije, ekonomiju i demokratiju.

Strucnjaci OEBSa bi narednih nedelja trebali da otpocnu sa obukom multietnicke policije na Jugu Srbije najavila je portparol misije OEBSa u Beogradu Stela Roner. Program ce se sprovoditi u okviru srpskog zakona i pravne procedure i kako je zamisljeno, trajace 12 nedelja. OEBS nece imati kontrolu nad policijom, rekla je Ronerova, a na pitanje kako ce se vrsiti selekcija buducih srpsko-albanskih policijskih patrola, odgovorila je: “Ideja je da OEBS radi selekciju ili, kako mi to nazivamo, proces provere biografija, sto bi znacilo da mi tragamo za policijskim oficirima i novim regrutima ne bi li videli da li su sposobni da obavljaju posao koji im je namenjen. Jedna mogucnost je da nacionalna struktura multietnicke policije bude 50 prema 50. Druga bi mogla da bude da se pogleda kakva je struktura stanovnistva u posebnim oblastima. Mi zelimo odnos 50/50 - to je ono sto bismo voleli da vidimo. Ali to ne znaci da cemo, ako ne postignemo ovu kvotu, odustati od programa”, izjavila je novinarima portparol beogradske misije OEBS Stela Roner, prenosi B92. U OEBS-ov program izgradnje poverenja na Jugu Srbije, osim obuke multietnicke policije spada i rad sa lokalnim radijima u Bujanovcu i Presevu. Prema recima Stele Roner OEBS ce pomoci organizovanje informativnog programa ovih stanica u kojima ce ravnopravno biti zastupljene vesti na srpskom i albanskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: