Nedelja, 24.12.2000.

15:10

IZBORI U VELIKOJ MERI U SKLADU SA MEDJUNARODNIM STANDARDIMA

Izvor: B92

Default images
Medjunarodna posmatracka misija OEBS-a za izbore u Srbiji ocenila je da su oni protekli u fer i demokratskoj atmosferi, u skladu sa zakonom i propisima. Nepravilnosti je bilo samo na nivou incidenta, i one nisu mogle uticati na ovakav opsti utisak. Narocito su strogo postovane odredbe za sprecavanje izborne kradje i obavljeno je precizno prebrojavanje glasova, a 350 posmatraca OEBS-a nadgledalo je tok izbora na 2.000 birackih mesta. U izvestaju o preliminarnim zakljuccima, koje je na konferenciji za novinare u hotelu "Interkontinental", saopstio Adrijan Severin, predsednik Parlamentarne skupstine Saveta Evrope, koji je i specijalni predstavnik OEBS-a za izbore u Srbiji, ukazano je da neke stvari, ipak treba poboljsati: "Izbori za Skupstinu Srbije oznacili su znatan napredak u ispunjavanju obaveza SR Jugoslavije kao zemlje ucesnice OEBS-a i podnosioca prijave za clanstvo u Savetu Evrope. Izbori su u velikoj meri sprovedeni u skladu sa prihvacenim medjunarodnim standardima za demokratske izbore. U predizbornom periodu su postovane osnovne slobode. Za samo tri meseca reseni su mnogi nedostaci u strukturi izbora, zabelezeni u Gonsalesovom izvestaju iz 1996. godine. Poslanici prethodnog saziva Skupstine Srbije usvojili su novi izborni zakon kojim je resen niz pitanja na koja su ukazali medjunarodni posmatraci. Medjutim, potrebna su dodatna poboljsanja, posebno u pogledu dodele poslanickih mandata i nadzora politickih stranaka nad njima. Nepostojanje izborne administracije izmedju Republicke izborne komisije i birackih odbora ozbiljno je iskomplikovalo rad RIK-a i dovelo do kasnjenja u objavljivanju preliminarnih rezultata. Pored toga, potrebno je izvrsiti izmene zakona kako bi se obezbedilo da oni koji nisu bili u mogucnosti da glasaju 23. decembra, to svoje pravo ubuduce mogu da iskoriste, a posebno drzavljani Srbije privremeno nastanjeni van republike, invalidi i vojnici, Postoji opsta potreba za azuriranjem i ispravljanjem birackih spiskova", naglasio je Severin, prenosi B92.

Posmatracka misija OEBS-a zabelezila je da je nakon septembarskih izbora doslo do poboljasnja situacije u medijima, kao i da je prvi put RIK akreditovala domace posmatrace. Ocenjujuci tok izbora na Kosovu, Misija OEBS-a je istakla da su konacan broj biraca i spisak birackih mesta bili odredjeni tek pet dana pre izbora. Iznoseci licne utiske o toku i rezultatima izbora za republicki parlament, Adrijan Severin je rekao: "Ovi izbori su znacajan korak u pravcu demokratizacije u Srbiji. Iako oznacavaju kraj jednog tuznog perioda koji je bio obelezen velikim razaranjima, isto tako su i pocetak teskog perioda izgradnje i pomirenja. Poraz Milosevica nije dovoljan sam po sebi da bi se odnosi sa svetom postavili na pravo mesto. Snage ekstremnog nacionalizma jos uvek su prisutne, a opasnost koju oni predstavljaju ne bi trebalo potceniti. Lideri nove vlasti moraju biti spremni da stupe u kontakt sa liderima u celoj zemlji i izvan njenih granica, kao i sa nacionalnim manjinama. da pokazu duh saradnje, razumevanja i spremnost na pomirenje. Mora se ponovo uspostaviti drzavna vlast koja ce imati poverenje javnosti u drzavne institucije. To ne moze da se uradi bez kaznjavanja krivaca za zrtve i onih koji su cinili zlocine", istakao je Adrijan Severin. OEBS je izrazio spremnost da radi sa zakonodavnim telima, vladama i strukturama civilnog drustva u SRJ. Ocekuje se stoga da ce odluka o uspostavljanju stalne misije OEBS-a u SRJ biti doneta vec pocetkom iduce godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: