Nedelja, 10.12.2000.

19:47

KORAKS DOBIO NAGRADU ZA UNAPREDJENJE LJUDSKIH PRAVA

Izvor: B92

Default images
Karikaturista Predrag Koraksic Koraks dobitnik je novoustanovljene nagrade "Konstantin Obradovic" za unapredjenje ljudskih prava. Nagradu mu je, povodom medjunarodnog dana ljudskih prava, dodelio beogradski Centar za ljudska prava. "Dodje mi da ostanem bez reci posle ovoliko superlativa", rekao je Koraks primajuci nagradu, "ali nemam nameru nimalo da se odmorim, nemam ni unuce i dajem rec da me nijedna vlast ne moze promeniti". Prilikom urucivanja nagrade, direktor Centra za antiratnu akciju Vesna Pesic rekla je da je Koraks svojom produkcijom pomogao ljudima da prevazidju tamne godine vlasti Slobodana Milosevica. “Od naleta Milosevicevog rezima Koraks vise nije onaj stari, on se odjednom transformisao u genija koji svakog dana pravi i po vise sjajnih karikatura”, rekla je Vesna Pesic. "On je zasluzio ovu nagradu. Njegova politicka karikatura je umetnicka. Naime, iako Koraks tacno pogadja svojom kritikom, i to cini na vreme, gotovo savrseno, on to cini u ambijentu potpuno originalnog likovnog izraza. Njegova kritika je ostra, precizna, duhovita i tacna, ali nije ogoljeno razorna. Ona je psiholoska, i to je njena specificnost. Na primer, on je savrseno osetio dvojstvo u karakteru vladajuce familije i uvek ih crta romanticno, sa zvezdicama, masnicama i ljubavno. Uhvatio je njihovu sustinu - to je kiceraj-diktatrura. Bila sam ambiciozna i pokusala da smislim kako bih nesto u jednoj recenici rekla o Koraksu. Ona bi glasila ovako: ne moras da citas novine, pogledaj Koraksovu karikaturu", rekla je Vesna Pesic.

Predrag Koraksic je nakon primanja nagrade izjavio da i posle promene vlasti u Jugoslaviji dogadjaje posmatra kriticki kao i ranije. "Ovo su sve superlativi, a ja sam, posto sam profesionalno deformisan, naucio da i u tome trazim povod za neku ironiju. Pokusavam da ostanem na nogama, da me slava ne ponese", rekao je nas karikaturista za Radio B-92 govoreci o nagradi. "To je prva nagrada koju sam dobio u ovim novim okolnostima, koje poptuno menjaju sliku u Srbiju", istakao je Koraks i dodao da pokusava "da i u tim okolnostima delujem na isti nacin. Nagrada je lepa stvar, ali zivot se sastoji i od drugih stvari", rekao je Predrag Koraksic za B-92.

Povodom medjunarodnog dana ljudskih prava, Centar za ljudska prava iz Beograda predstavio je i knjigu Konstantina Obradovica, "Opsta nacela u odgovornosti drzava za medjunarodne protivpravne ciljeve". O Obradovicu, koji je preminuo u martu ove godine, kao i o njegovoj knjizi govorio je profesor Milan Sahovic. "Danas proslavljamo 51. godisnjicu prihvatanja Deklaracije Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, ali ovo je za nas i dan koji posvecujemo secanju na Konstantina Kostu Obradovica, naseg prijatelja i kolegu, borca za zastitu ljudskih prava, naucnika, medjunarodnog pravnika i javnog radnika, potpredsednika Gradjanskog saveza Srbije. Studija o odgovornosti drzava napisana krajem sedamdesetih godina, koju tek sada, posle dvadesetak godina, objavljuje beogradski Centar za ljudska prava, spada u deo bogate Kostine naucne i publicisticke zaostavstine, deo nedovoljno poznat nasoj siroj javnosti. Njegova studija dobice, bez svake sumnje, znacajno mesto u nasoj literaturi medjunarodnog prava", rekao je Milan Sahovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: