Nedelja, 11.02.2001.

15:50

"PARLAMENT U PONEDELJAK BEZ IMENOVANJA PREDSEDNIKA SUDOVA"

Izvor: B92

Default images
Poslanici republickog parlamenta u ponedeljak se nece izjasniti o predlozima za imenovanje predsednika vise sudova u Srbiji, jer je, kako je Radiju B92 rekao predsednik skupstinskog Odbora za pravosudje, Dragor Hiber, dnevni red utvrdjen pre nego sto je Odbor usvojio pomenute predloge. Imenovanja predsednika nekoliko sudova, prema Hiberovim recima, ocekuju se na prvoj narednoj sednici Skupstine Srbije. Upitan da komentarise optuzbe da se novi predsednici sudova postavljaju po politickoj podobnosti i bez saglasnosti kolegijuma sudova, Hiber je rekao da su svi predlozi formirani u skladu sa zakonom: Po mom saznanju nikada nisu bile ovako siroke konsultacije. Pored ostalog, Odbor za pravosudje se obratio i Vrhovnom sudu Srbije i advokatskim komorama Srbije i Beograda, i predlozi su naisli na podrsku. Kolegujumi sudova se o tome nisu izjasnjavali. Radi se, naime o sudsko-upravnoj funkciji, dakle, ne o sudijskoj funkciji, kao ni kod razresenja, i mislim da u ovom casu to nije ni zakonska obaveza, a nije ni sasvim logicno. Mislim da ce ovo biti poslednja ili pretposlednja ovakva imenovanja i razresenja, jer se hitno radi na donosenju novog zakona o sudijama i sudovima, u kom ce ovi poslovi biti povereni jednom potpuno nezavisnom pravosudnom savetu. Mi sada moramo da radimo u skladu sa zakonom i sto vise sa sopstvenom savescu.

Radio B92 podseca da je za predsednicu Vrhovnog suda predlozena Leposava Karamarkovic, a za predsednicu Okruznog suda u Beogradu Vida Petrovic Skero. Skupstini je dostavljen i zahtev za razresenje okruznog javnog tuzioca u Beogradu Andrije Milutinovica, kao i tuzilaca Drugog i Treceg opstinskog tuzilastva Milana Jankovica i Milana Petkovica. Imenovanja novog republickog javnog tuzioca ocekuje se na sledecoj skupstinskoj sednici."Glas javnosti" saznaje da se kao kandidati za ovu duznost pominju , izmedju ostalih, bivsi koministar pravde Dragan Subasic i bivsi koministar policije Bozidar Pelevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: