OBELEZENA GODISNJICA TUDJMANOVE SMRTI

Izvor: B92

Nedelja, 10.12.2000.

20:02

Default images
Komemorativnim skupom u Starogradskoj vijecnici Hrvatska demokratska zajednica u nedelju je obelezila godisnjicu od smrti prvog hrvatskog predsednika Franje Tudjmana, nakon cega su polozeni venci na njegov grob na Mirogoju. Predsednik HDZ-a Ivo Sanader optuzio je "zlonamernike i kriticare da danas pokusavaju umanjiti, ili cak ocrniti delo Franje Tudjmana", rekavsi da su "argumenti i istina na njegovoj i nasoj strani". "Nas kao naslednike i nastavljace njegovog dela nece omesti ni spreciti nikakvi represivni instrumentariji poznati iz doba komunistickog rezima", porucio je Sanader, navodeci kao primer propagande protiv Tudjmana prilog britanske televizije "Cenel 4." Kako javlja SRNA, a prenosi FoNet, uz porodicu Tudjman, komemoraciji su prisustvovali i clanovi Predsednistva HDZ-a, potpredsednici Sabora i predsednici Zupanijskog doma.

"Tudjman je bez sumnje istorijska licnost, jer je bio prvi predsednik hrvatske drzave, ali konacnu ocenu njegove uloge treba prepustiti istoricarima", izjavio je hrvatski predsednik Stjepan Mesic povodom godisnjice Tudjmanove smrti. Kako javlja Beta, Mesic je dodao da je Tudjman imao "i dobrih i losih strana", ocenivsi da u dobre strane spada njegovo zalaganje za samostalnu hrvatsku drzavu. Prema njegovim recima, Tudjman je imao pogresne procene u vezi sa Evropom "jer je Hrvatsku vodio u izolaciju sto joj je stetilo..., a sto je najvaznije imao je pogresnu politiku prema Bosni i Hercegovini, sto je Hrvatsku mnogo kostalo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: