Ponedeljak, 05.02.2001.

12:51

NA DNEVNOM REDU AMNESTIJA I PRAVA PREDSEDNIKA REPUBLIKE

Izvor: B92

Default images
Skupstini Srbije je republicka vlada dostavila "paket" zakona o kojima ce se poslanici, po hitnom postupku, izjasniti na trecoj vanrednoj sednici parlamenta, zakazanoj za ponedeljak, 12. februar, javlja Tanjug. Predlogom zakona o amnestiji predvidja se da se od izvrsenja cetvrtine kazne zatvora oslobode pravosnazno osudjena lica za krivicna dela koja su propisana zakonima Republike Srbije ili su bila propisana zakonima autunomnih pokrajina koji su prestali da vaze. Izuzetno, restriktivnija amnestija - oslobodjenje od 15 odsto kazne - predlaze se za osobe pravosnazno osudjene za krivicna dela kao sto su ubistvo, otmica, silovanje, rodoskrnavljenje, razbojnistvo ili zlocinacko udruzivanje, kao i za ona lica koja su tri ili vise puta pravosnazno osudjivana za odredjena krivicna dela. Izmenama i dopunama Zakona o posebnim pravima i duznostima predsednika Republike, vlada predlaze suzavanje presirokih prava koja su bila predvidjena u sadasnjem propisu. Bivsi predsednik Republike bi, prema ovom predlogu, po prestanku obavljanja funkcije, imao pravo na neprekidno dozivotno licno obezbedjenje i obezbedjenje objekata "od strane jednog zaposlenog". Takodje bi mu sledovalo i pravo na jednog zaposlenog administrativnog radnika i koriscenje sluzbenog automobila. Predlagac zakonskih izmena se, medjutim, zalaze da ova posebna prava ne moze da uziva bivsi predsednik Republike ako je osudjen za krivicno delo na bezuslovnu kaznu zatvora duzu od sest meseci.

Predlogom izmena Zakona o radio-televiziji predvidjeno je ukidanje obaveze za gradjane da placaju taksu na elektricno brojilo. U obrazlozenju ovog predloga istice se da je hitan postupak za donosenje zakonskih izmena predvidjen kako bi se sto pre otklonile stetne posledice koje je placanje te takse proizvelo.

Vlada je parlamentu dostavila i Predlog zakona o prestanku vazenja Zakona o javnom informisanju.

Skupstina Srbije ce, na trecem vanrednom zasedanju, razmotriti i vise predloga za stavljanje van snage pojedinih odluka parlamenta ranijeg saziva o razresenju jednog broja sudija.

Poslanici ce se izjasniti i o predlozima za razresenje sadasnjeg predsednika Vrhovnog suda Srbije Balse Govedarice, republickog javnog tuzioca Dragise Krsmanovica, sudija Ustavnog suda Srbije Spasenije Babovih i Tefika Lugicija i jednog broja sudija i javnih tuzilaca, na njihov zahtev ili zbog toga sto su ispunili uslove za penziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: