DOS U PONEDELJAK O KOSOVU

Izvor: B92

Nedelja, 05.11.2000.

16:32

Default images
Predsednistvo DOS-a na bi na sednici u ponedeljak trebalo bi odgovori na pitanja hoce li Srbi uci u lokalne organe vlasti na Kosmetu ili ne i da odluci da li da u okviru Savezne vlade bude formirano ministarstvo za Kosovo ili da postojeci Jugoslovenski komitet za saradnju sa misijom UN uz kadrovske promjene nastavi sa radom. Kako SRNA nezvanicno saznaje, ministarstvom ili komitetom bilo bi rukovodjeno iz Pristine i Kosovske Mitrovice po sistemu podeljene nadleznosti, a kao rukovodioci u ovim telima spominju se koordinator DOS-a za Kosovo i Metohiju i predsednik Srpskog pokreta otpora Momcilo Trajkovic te predsednik Demokratske stranke Srbije za Kosovo Marko Jaksic. Kao treci kandidat za predsednika ministarstva ili komiteta navodi se Oliver Ivanovic, dok je "diplomatski deo" rezervisan za Stanimira Vukicevica, koji je tu funkciju i do sada obavljao.

"Pregovori ce biti nastavljeni tokom naredne nedelje", potvrdio je Trajkovic SRNI naglasivsi da je bitno spreciti da u organe novoizabrane albanske lokalne uprave na Kosovu "udju Srbi koji bi sluzili samo kao paravan u navodnim multietnickim opstinama". Ukoliko Predsednistvo DOS-a prihvati stav da Srbi udju u lokalne organe vlasti, ostaje do daljnjeg otvoreno pitanje da li ce to biti oni koje predlaze vladika Artemije sa grupom Srba okupljenih u Srpskom nacionalnom vijecu Kosova i Metohije, oni koje predlaze SNV Mitrovice ili oni kadrovi koje bi trebalo da predloze relevantne politicke snage kosovskih Srba uz saglasnost DOS-a? O tim pitanjima javnost ce biti podrobnije upoznata na konferenciji za novinare koju bi tokom sledece nedjelje u pres centru UNMIK-a u Pristini trebalo da odrzi Trajkovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: