NS NECE UCESTVOVATI U NOVOJ SAVEZNOJ VLADI

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2000.

20:19

Default images
Narodna stranka nece ucestvovati u formiranju nove Savezne vlade, saopsteno je posle susreta mandatara za njen sastav Zorana Zizica i celnika te stranke u utorak. Kako prenosi Beta, NS je preporucila novom mandataru, kao znak politicke podrske ciljevima Savezne vlade, da u njen sastav ukljuci jednog eksperta, kao nestranacku licnost, u kojeg ta partija ima "puno povjerenje". U saopstenju se navodi da je Zizic na sastanku izneo bitna pitanja u vezi sa sastavom i programom Savezne vlade. Po njegovim recima, osnovni ciljevi Vlade su vracanje SRJ u medjunarodnu zajednicu, uz ocuvanje nacionalnog i drzavnog dostojanstva i harmonizacija odnosa Crne Gore i Srbije, kroz saradnju i aktivno ucesce saveznih organa i organa republika clanica. Zizic je rekao da ce medijator tog procesa biti predsednik SRJ Vojislav Kostunica.

Potpredsednik Narodne stranke Savo Djurdjevac izjavio je da ce ta stranka napustiti vladajucu crnogorsku koaliciju samo ukoliko njeni koalicioni partneri pokusaju da vanustavno, preglasavanjem u reublickoj vladi ili parlamentu, sprovedu koncept suverene Crne Gore. Prema Djurdjevcevim recima, NS bi "presla u opozicione klupe" u slucaju da odluke glavnih odbora Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije o nacinu resavanja drzavno-pravnog statusa Crne Gore budu pretocene u drzavnu politiku, prenosi Beta.

Nakon konsultacija u Podgorici, kandidat za premijera SRJ, Zoran Zizic je izjavio: "Razgovor je vodjen oko personalnih resenja u vladi buduci da su njima poznati prioriteti i osnovni ciljevi u radu Savezne vlade. Ono sto cenim za veoma znacajno jeste sto su predstavnici Narodne stranke, bez obzira sto su clanice koalicije 'Da oni zive bolje', eksplicitno podrzali formiranje Savezne vlade kao jednu politicku podrsku i sto su podrzali prioritete i osnovne ciljeve rada savezne vlade. Pri tome smo jasno istakli da se harmonizacija odnosa Srbije i Crne Gore treba raditi u saradnji i dogovoru izmedju saveznih i republickih organa, odnosno organa republika clanica i da medijator ovoga procesa bude predsednik SRJ g. Kostunica", rekao je Zizic za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: