RUSKI MIP:IZBORI NA KOSOVU MOGU IMATI NEGATIVNIH POSLEDICA

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2000.

11:57

Default images
Rusija smatra da izbori na Kosovu nisu protekli slobodno, demokratski, i u skladu sa medjunarodno priznatim normama, zbog cega mogu imati niz negativnih posledica, javlja Beta. U saopstenju ruskog Ministarstva inostranih poslova izdatom u utorak navodi se da je Moskva "priznajuci veliki znacaj izbora kao instrumenta demokratskih reformi, visekratno ukazivala na to da na Kosovu jos nisu stvoreni uslovi za slobodno i demokratsko izrazavanje volje gradjana, u skladu sa medjunarodno priznatim normama". "Van 'demokratskog procesa' ostalo je srpsko stanovnistvo, kako ono koje je ostalo u pokrajini, tako i ono koje je bilo prinudjeno da ga napusti, kao i vecina Turaka i predstavnika drugih nacionalnih manjina", navodi se u saopstenju.

Moskva ocenjuje da "UNMIK i misija OEBS nisu smatrali neophodnim da uvaze misljenje demokratskog rukovodstva Jugoslavije - koje je predlagalo odlaganje izbora, kako bi, na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN doprineli stvaranju zaista demokratskih uslova za organizaciju birackog procesa, u kojem bi ucestvovalo sve stanovnistvo kraja". "Postoji relana opasnost da opstinski izbori, koje je sproveo UNMIK, de fakto ucvrste etnicko ciscenje, koje su sprovodili albanski ekstremisti posle utvrdjivanja vojnog i civilnog medjunarodnog prisustva" na Kosovu, ukazuje ruski MIP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: