U NOVEMBRU TRGOVINSKE OLAKSICE I ZA SRJ

Izvor: B92

Sreda, 25.10.2000.

22:11

Default images
Evropska unija ce u drugoj polovini novembra i na Srbiju i SR Jugoslaviju prosiriti trgovinske olaksice koje su joj bile uskracene za vreme vladavine bivseg predsednika Slobodana Milosevica. Portparol Evropske komisije Gunar Vigand precizirao je u sredu da je rec o nereciprocnim "asimetricnim" trgovinskim olaksicama za slobodan izvoz preko 95 odsto industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, koje su vec date drugim balkanskim zemljama. On je naznacio da su o tome, kao i hitnoj pomoci u hrani, energiji i lekovima, u Beogradu, u ponedeljak, razgovarali evropski komesar za medjunarodne odnose Kris Paten i strucnjaci iz tima predsednika SRJ Vojislava Kostunice. Vigand je rekao i da ce pocetkom decembra, u organizaciji Evropske komisije i Svetske banke, biti odrzana koordinaciona donatorska konferencija za prikupljanje sredstava za najprecu pomoc Jugoslaviji u obnovi i oporavku privrede, dok ce sama donatorska konferencija biti odrzana na prolece. U razgovorima Patena s predstavnicima jugoslovenske vlasti, po recima Viganda, posebno je razmotreno kako najbrze dostaviti prvenstveno pomoc u energiji, hrani i lekovima u vrednosti od 200 miliona evra, odobrenu od Evropske unije, "imajuci u vidu da je situacija u Srbiji krajnje teska" .

Izvori Evropske komisije su agenciji Beta rekli da ce biti zatrazena i "vanredna ovlascenja" da bi se evropska pomoc u najkracem roku dostavila stanovnistvu u Srbiji i celoj Jugoslaviji. Evropska unija, po njegovim recima, vec isporucuje, a iduceg meseca ce dostaviti osetno vece kolicine hrane, lekova i nafte za elektrane, grejanje gradova, skola i bolnica. Bice data i izvesna oprema za elektricne centrale, koje su, kako je receno, najvecim delom u losem stanju i ne mogu da proizvode struju zato sto u njih deset godina nista nije ulagano i slabo su odrzavane, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: