Nedelja, 08.03.2020.

17:30

Početak ukrupnjavanja političke scene (1925)

Veliki broj stranaka u skupštini uzrokovao je relativnu nestabilnost u narodnoj skupštini I česte promene vlade. Vladama , prvenstveno nije bio zadovoljan kralj Aleksandar Karađorđević. Izbori održani u februaru 1925. godine nisu mnogo smanjile broj stranaka u skupštini ali su donele uvećan broj poslanika za kralju odanije stranke tadašnje vlasti.

Izvor: B.D.

Default images

Embed from Getty Images Veliki broj stranaka u skupštini uzrokovao je relativnu nestabilnost u narodnoj skupštini I česte promene vlade. Vladama , prvenstveno nije bio zadovoljan kralj Aleksandar Karađorđević. Izbori održani u februaru 1925. godine nisu mnogo smanjile broj stranaka u skupštini ali su donele uvećan broj poslanika za kralju odanije stranke tadašnje vlasti.

U Skupštinu je ušlo 13 stranaka a na izborima je glasalo 2.437.597 birača.

Narodna radikalna stranka osvojila je 142 od 315 poslaničkih mesta.

Hrvatska republikanska seljačka stranka je u novom sazivu imala 67 poslanika a Demokratska stranka 36.

Samostalna demokratska stranka osvojila je 22 mesta a Slovenačka narodna stranka (Slovenska ljudska stranka) 20.

Jugoslovenska muslimanska organizacija imala je u posle izbora 1925. godine 15 a Jugoslovenska republikanska stranka 5 poslanika, kao i Nemačka stranka Jugoslavije.

Savez zemljoradika i Crnogorska federalistička stranka imali su po 3 poslanika a, Nacionalni blok, regionalni savez sastavljen od poslanika Narodne radikalne stranke i Samostalne demokratske stranke dva poslanika.

Nezavisna seljačka partija i Socijalistička partija imale su po 1 poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: