Sreda, 17.10.2001.

19:43

Srbi cekaju odgovor medjunarodne zajednice

Izvor: B92, SRNA

Default images
U Pristini su u sredu na okruglom stolu "Projekat o etnickim odnosima" u organizaciji Instituta PER iz Pensilvanije, razgovarali Srbi i Albanci, kao i predstavnici medjunarodne zajednice, i to uglavnom o ucescu srpske zajednice na predstojecim pokrajinskim izborima. Srpsku stranu predvodio je Nebojsa Covic, a od albanskih politickih lidera bili su prisutni Hasim Taci, Ibrahim Rugova i Ramus Haradinaj.

Nakon sastanka u Pristini, predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojsa Covic kratko je izjavio novinarima da se nada skoroj normalizaciji odnosa u pokrajini, kako je prenela RTS: “Ja se nadam da ce stanje biti normalno, nista Srbi ne traze sto je nenormalno. A sada je nenormalno. Zato smo poceli svi da radimo na tome da bude normalnije i bolje”. Novinar: A sta su Albanci rekli na to? Covic: ”Izrazili su razumevanje. Sad, znate, politicari su politicari – obicno jedno pricaju, drugo rade. Mi smo pokazali da ono sto pricamo, to i uradimo i izlgeda da je tu i problem”.

Jedan od ucesnika okruglog stola, Oliver Ivanovic, rekao je Radiju B92 da su Srbi pokazali da shvataju vaznost izbornog procesa na Kosovu, kao i instistiranje medjunarodne zajednice da Srbi ucestvuju na njima: “Mi smo pokusali da objasnimo da kod nas ne postoji a priori odbijanje takvog stava, ali je u ovom trenutku potrebno da medjunarodna i albanska zajednica naprave iskorak prema nama. Naime, ako medjunarodna zajednica tvrdi da ce se i posle izbora truditi da se Rezolucija 1244 primenjuje, a dosadasnjom primenom ne mozemo biti zadovoljni, ako albanski lideri tako fino govore i imaju u svojim nastupimo mnogo toga obecavajuceg, zasto tako nesto ne prihvate obe strane u pisanoj formi?”.

Ivanovic je izrazio nezadovoljstvo fleksibilnoscu albanske strane i ucinkom medjunarodne misije na Kosovu: “Albanska strana ima prilicno tvrd stav, oni su zbunjeni promenom u Beogradu, zbunjeni promenama medjunarodne zajednice prema Beogradu i zbunjeni su time jer je predstavnik Srba bio prvi put medju njima, govorio im pravo u lice ono sto Srbi osecaju i misle, kako vidi napredak u smislu popravljanja odnosa. Drugo, medjunarodna zajednica je pomalo umorna od Kosova cini se da nema vise dovoljno vremena i strpljenja, druge krize i drugi problemi se javljaju i oni ocekuju da lokalno stanovnistvo preuzme odgovornost za ovu misiju”.

Predsednik Srpskog pokreta otpora - Demokratskog pokreta Momcilo Trajkovic izjavio je u sredu uvece FoNetu da predstavnici kosovskih Albanaca i medjunarodne zajednice jos nisu spremni da pruze minimalne garancije srpskoj zajednici, kao preduslov za izlazak na izbore u pokrajini. Trajkovic je to rekao u telefonskom razgovoru, neposredno posle sastanka sa albanskim liderima Hasimom Tacijem, Ibrahimom Rugovom, Ramusom Haradinajem, Mahmutom Bakalijem i Ademom Demacijem, uz prisustvo sefa misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Dana Evertsa i komandanta Kfora Marsela Valentina. U razgovorima o srpsko-albanskim odnosima, koje je, pod nazivom "Albanci i njihove komsije", organizovao Projekat za etnicke odnose iz Njujorka, ucestvovali su predstavnici Koordinacionog centra za Kosovo Nebojsa Covic, Stanko Cerovic, Rada Trajkovic i Oliver Ivanovic. "Albanci nisu spremni da prihvate nista sto srpska zajednica trazi, a medjunarodna zajednica se ukopala, plaseci se da bilo sta pomeri zbog albanske strane", ocenio je Trajkovic.

Srbi moraju da izadju na izbore jer je to u njihovom interesu, u suprotnom ce medjunarodna zajednica osuditi politiku Beograda o podrsci Srbima u njihovoj nameri da bojkotuju izbore, izjavio je Srni sef misije OEBS na Kosmetu Dan Everts u Pristini dodajuci da, ukoliko Srbi ne izadju na izbore, nece biti u situaciji da odlucuju o buducnosti Kosmeta. Everts je, govoreci o zahtevima - uslovima Srba pretocenim u osam tacaka koje je u ime Vlade SRJ iznio Covic, a sa kojima se slozio i jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica, dodao da "nema uslovljavanja, jer medjunarodna zajednica cini sve da stvori istovetne uslove za zivot svih gradjana na Kosmetu".

Demaci konstatuje da je skup dobar znak da su Srbi i Albanci seli za jedan sto i poceli da razgovaraju, mada nisu postigli nikakav napredak. Clan Koordinacionog centra Oliver Ivanovic smatra da je jedino resenje i izlaz da medjunarodna zajednica prihvati osam tacaka koje je Covic predao misiji OEBS na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: