Petak, 26.10.2001.

07:37

HRV: Dokazi protiv Milosevicevih ljudi, OVK i NATO

Izvor: SRNA

Default images
U novom izvestaju Hjuman Rajts Voca povezuje se bivse rukovodstvo Srbije i Jugoslavije s "brojnim zlocinima nad Albancima", a u 3 poglavlja dokumentuju se "zloupotrebe koje je pocinila OVK", koja je otimala i ubijala civile za vreme i posle rata, kao i "prekrsaji NATO" prilikom bombardovanja Jugoslavije. U poglavlju u pod nazivom "Snage konflikta" detaljno se pominju razne Vladine snage koje su ucestvovale u sukobu, kao i kljucni pripadnici OVK. Vazni komandanti MUP Srbije i Vojske Jugoslavije, koji se pominju u dokumentu su: General Dragoljub Ojdanic, bivsi nacelnik Generalstaba VJ, Nebojsa Pavkovic, bivsi komandant Trece armije VJ, Vladimir Lazarevic, bivsi komandant Pristinskog korpusa Trece armije VJ, Vlajko Stojiljkovic, bivsi ministar MUP, Radomir Markovic, bivsi sef Drzavne bezbednosti Srbije, Sreten Lukic, bivsi sef policije Srbije na Kosovu, Vlastimir Djordjevic, bivsi sef odeljenja Republicke javne bezbednosti, Obrad Stevanovic i bivsi sef policijskog odeljenja Srbije.

Slobodan Milosevic i njegov unutrasnji krug politickih i vojnih lidera odgovorni su, tvrdi HRV, za ratne zlocine i zlocine protiv covecnosti pocinjene na Kosovu. U izvestaju se dokumentuju i "prekrsaji NATO i OVK". "Bombe NATO ubile su oko 500 jugoslovenskih civila od marta do juna 1999, a NATO nije preduzeo adekvatne korake da svede na minimum taj broj", zakljucuje se u izvestaju. HRV tereti i OVK za "ozbiljne zloupotrebe tokom 1998. i tokom borbi koje su dovele do NATO bombardovanja". "Elementi OVK su, takodje, odgovorni za napade na Srbe, Rome i drugo nealbansko stanovnistvo posle sukoba, kao i na albanske politicke protivnike. Kriminalne bande ili osvetoljubivi pojedinci mozda su ucestvovali u nekim incidentima, ali pripadnici OVK jasno snose odgovornost za mnoge od ovih zlocina", navodi HRV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: