"Sa ili bez para EU, dižemo zid na granici"

S novcem ili bez novca od EU Grčka će nastaviti da gradi ogradu na svojoj granici s Turskom, izjavio je grčki premijer Kirijakos Micotakis u četvrtak.

Izvor: EurActiv

Petak, 31.03.2023.

11:52

Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

“Sa novcem ili bez evropskog novca ograda na Evrosu će biti završena”, rekao je grčki premijer koji je iz redova konzervativaca, prenosi portal Euraktiv, koji podseća da je Grčka već podigla ogradu dugačku 37,5 kilometara na reci Evros, ali da planira da je proširi za još toliko.

Prvobitno je EU odbila da iz svojih fondova finansira izgradnju ograde na grčko-turskoj granici, ali kako je problem s migrantima postajao sve ozbiljniji, Grčkoj je deo tog novca ipak dodeljen, budući da je linija koja razgraničava Grčku i Tursku linija koja odvaja Evropsku uniju od “ostatka sveta”.

Međutim, za sada nije sigurno da će novac za proširenje ograde opet dobiti iz EU fondova jer je taj predlog odbila polovina parlamentaraca iz Evropske narodne partije, koja čini najveći deo u evropskom parlamentu.

Taj zahtev u EU parlamentu nije podržala ni grčka opoziciona partija Siriza, koja pak pripada drugom delu, zbog čega ih je Micotakisova Nova demokratija optužila da im u interesu nije nacionalna bezbednost.

Grčkoj bi kao podrška po pitanju borbe protiv ilegalnih migranata najbolji saveznik mogla da bude Italija, čija premijerka Đorđa Meloni je ranije rekla da su dve zemlje na istom stajalištu po mnogim pitanjima, a pogotovo po pitanju migranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Podeli: